JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
onsdag 22 maj 2019 VECKA 21

När EU i vår sjösätter ett av de största projekten någonsin inom intelligenta gruvsystem får Luleå tekniska universitet en betydande roll. 37 miljoner kronor går till det svenska universitetet, som kommer att leda fyra av åtta forskningsområden.

Samverkansprojektet SIMS – kort för Sustainable Intelligent Mining Systems – drar igång i vår och ska pågå i tre år. Projektet har en totala budget på 168 miljoner kronor av detta får forskare vid Luleå tekniska universitet nära 37 miljoner. EU finansierar huvuddelen via ramprogramet Horisont 2020.

– Det är ett industridrivet spetsprojekt som fokuserar på test och demo av ny teknik, där vi har hand om delar som rör forskning och utveckling men även om outreach, säger Jenny Greberg, biträdande professor i gruv- och berganläggningsteknik vid Luleå tekniska universitet.

En stor del av forskningen och utvecklingen inom gruvindustrin idag handlar om säkerhet, hållbarhet och effektivitet. Det kan exempelvis vara att ersätta diesel med modern batteriteknik samt en högre grad av automation.

Åtta områdena ingår i SIMS. Luleå tekniska universitet ska leda:

• Robotik – Syftet är bland annat att applicera och utveckla robotteknik, med målet att få en ännu mer effektiv och säker gruvdrift.
• Integrerad processtyrning och automation samt batteridrivna gruvmaskiner – Här ska bland annat tester genomföras i en virtuell gruvmiljö, i en VR-studio som håller på att byggas på Luleå tekniska universitet.
• Ground control och attraktiva arbetsplatser
• Outreach, som handlar om utbildning, kommunikation och spridning av resultat.

SIMS-projektet koordineras av Atlas Copco. Här medverkar också gruvbolagen Boliden och LKAB från Sverige, finska Agnico Eagle, KGHM Cuprum från Polen och K+S KALI från Tyskland. I projektkonsortiet deltar även ABB, Ericsson, Mobilaris och Tekniska högskolan i Aachen (RWTH Aachen) liksom Luleå tekniska universitet.

 

MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)