JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Så kan Jämtkraft lagra sina kunders solel

Elektroniktidningen förklarar skillnaden mellan att sälja överskottsel från ens solceller och att lagra samma el  i energibolagets vattenkraftsdamm för senare förbrukning – ett erbjudande som svenska elleverantören Jämtkraft nyligen gått ut med.

Förklaringen är enklast tänkbara: det finns ingen skillnad alls. Jo, ekonomiskt finns det en skillnad, men inte tekniskt. 

Det pågår just nu en extrem omdaning av elektricitetsinfrastrukturen, både i Sverige och i resten av världen. Utöver att elen blir förnybar – sol och vind har i år utan subventioner varit billigare än kol i flera upphandlingar – kommer alltmer el dessutom att alstras av mikroproducenter, även privatpersoner, som sätter upp solceller på taken.

Energibolagen kastar sig över utmaningarna som mikroproduktionen innebär. Det lanseras nya upplägg mot ”prosumenterna” varje vecka. 

Hemmabatterier är ett växande inslag i dessa upplägg i Sverige, sedan vi följde Tyskland och införde subventioner. I förra veckan lanserade Werel idén att koppla ihop sol-hemmabatterierna för sina kunder till ett gemensamt mer robust energilager. Dessutom är Werel först – det kommer fler – att leasa hela installationen med solceller och batterier till kunden snarare än att sälja den, för att ta ner initialkostnaden till noll. 

Jämtkraft har tänkt till ytterligare ett steg. En kraftverksdamm är ett alldeles utmärkt energilager som redan finns på plats – varför inte låta kunderna lagra sin sol-el där? 

Visserligen är detta redan vad som händer idag med den solel som mikroproducenter säljer tillbaka till elbolagen, i och med att vattenkraften reglerar sitt uttag efter hur mycket el som redan kommer till näten andra vägar.

Jämtkraft byter bara perspektiv. Istället för att köpa överproduktion från solceller och sälja tillbaka el till hushållen när det finns underskott, får hushållet göra en insättning i en energibank och plocka ut joulen när de behövs.

Upplägget är inte bara pedagogiskt utan tar dessutom bort två skattebelagda transaktioner – ett köp och en försäljning förvandlas till en insättning och ett uttag. Exakt hur mycket detta betyder i reda kronor kommer att bestämmas av en skattelagstiftning som är under förändring just nu.

För energiinfrastrukturen är Jämtkrafts upplägg inte ekvivalent med att installera hembatteri. Det adderas ingen effektkapacitet i nätet. Ett hembatteri fyller dessutom funktioner som det här upplägget saknar, som att kunna snabbladda elbilen på energi som lagrats under dagen.

Å andra sidan har Jämtkraft en stor fördel i att utan problem kunna flytta kundens el från sommaren till vintern.

Jämtkraft har heller ingenting principiellt emot hembatterier, och både Werel och Jämtkraft berättar för Elektroniktidningen att de har nya upplägg på gång.

Vi befinner oss bara i början av mikroproduktionsutvecklingen. Uppläggen är nya och kommer att förändras allteftersom infrastrukturen, elalstringen, tarifferna, den internationella elhandeln, skatterna, förbrukarna, förbrukningsmönstren, intelligensen hos nät, alstrare och brukare, och så vidare, allt alleftersom allt detta förändras. 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)