JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
måndag 20 maj 2019 VECKA 21

Sätt fyra UWB-taggar på en robot, och stoppa en i fickan, så kan du få den att följa efter dig med en precision på 20 centimeter. Studenter på Chalmers har visat att idén fungerar.  Tekniken är ett av studentbidragen till den svenska elektroniktävlingen Embedded Award.

En annan forskargrupp från Zurich kommer tyvärr att hinna före med att presentera idén på en konferens i Sydkorea. Studenterna presenterar i Bremen en månad senare.

UWB-taggar till resonabelt pris – cirka 20 dollar styck från Decawave – är ett nytt fenomen, och är en förklaring till att tiden är mogen för idén.

Gabriel Ortiz och hans studiekamrat Fredrik Treven har utvecklat en prototyp fyrhjulig följarrobot. Den rullar ivrigt efter taggbäraren över golvet.

Tillämpningar skulle kunna vara kundvagnar, självrullande resväskor på flygplatsen, gräsklippare, packvagnar som rullar runt med en trupp soldater. Eller leksaker.

Följa John av det här slaget implementeras idag med kameror, stereokameror eller laserradar. Gabriel Ortiz räknar upp nackdelarna: objektet som följs måste hela tiden finnas i sikte, inom ett begränsat synfält, det krävs massor av beräkningskraft, algoritmerna för målföljning är komplexa, systemet är känsligt för störningar, dålig belysning är ett problem.

En ultra wideband-tracker behöver bara göra lite signalanalys för att veta vart den ska gå. Det behövs också lite statistisk intelligens för att beräkna vilken position som är mest sannolik när när två olika positioner matchar samma sensordata.

Lösningen ger ett fel på två centimeter medan motsvarande teknik i Bluetooth skulle ge ett fel på en meter. Räckvidden är 10 meter i den prototypföljare som studenterna tagit fram. Den skulle kunna vara 100 meter enligt andra UWB-studier .

Samma grundlösning fungerar även för positionering.

Gabriel Ortiz

– Sätt taggar på dina barn på lekplatsen och du kan enkel hitta dem. Med en  GPS-tagg får du inte alls samma noggrannhet, säger Gabriel Ortiz.

Om UWB-lösningen används för positionering blir felet cirka två decimeter.

Det finns ingen produkt i sikte för studenterna just nu. Gabriel Ortiz och Fredrik Treven har demonstrerat att konceptet fungerar i en prototyp med en Arduinohjärna, och mätt upp egenskaperna.

En skarp tracker skulle behöva kompletteras exempelvis med teknik för att undvika att köra in i hinder.

– Det kommer i nästa del av projektet.

Projektet har gjorts hos konsulten Cybercom.

Swedish Embedded Award delas ut på mässan Embedded Conference Scandinavia som äger rum den 7–8 november.

Gabriel och Fredrik tävlar mot ytterligare fem bidrag i kategorin Student: en pillerdosett, en hjärsviktsanalysator, en trådlös däckstrycksrapportör, en Western blot washer, och ett trycksensorsystem för rullstolssäten.  

Dessutom finns en kategori Enterprise med fyra tävlande: ett IoT-protokoll, en radarövevakare för järnvägsövergångar, en avancerad kamerblixt. Och så faktiskt en pillerdosett, precis som i Studentkategorin – de är byggda efter olika kravbilder. 

MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)