JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svag tillväxt i verktygsbranschen
Svag tillväxt och tillbakagång under sista kvartalet. Så kan man sammanfatta fjolåret när det gäller verktyg för elektronikkonstruktion, eller EDA - Electronic Design Automation - som det heter i branschen.


Enligt färsk statistik från organisationen EDA Consortium rapporterade EDA- industrin intäkter på 3,4 miljarder dollar under 1999, en ökning med blygsamma 5 procent. Som jämförelse kan nämnas att uppgången under 1998 låg på 21 procent.

Under sista kvartalet i fjol såg det ännu mörkare ut; marknaden backade jämfört med samma kvartal året innan, även om det endast rör sig om en tillbakagång på en knapp procent.

Sämst gick det för layoutverktyg för integrerade kretsar, en verktygstyp som tappade hela 30 procent under fjärde kvartalet. Marknaden motsvarar än så länge endast en tiondel av den totala EDA-kakan, men icke desto mindre lanserades en rad verktyg under fjolåret som ska lösa de växande problemen med den fysiska konstruktionen i avancerade kretsar. Och fler är på väg ut, se artikel på sid 23.

Då var fjolåret mer framgångsrikt för layoutverktyg för kretskort och flerchipsmoduler, MCM, som drog in 29 procent mer i intäkter än året innan. Under de senaste fyra kvartalen har denna verktygsgenre vuxit snabbast på EDA- marknaden.



Windows ökar, unix minskar


De verktyg som EDA Consortium samlar i begreppet CAE - Computer Aided Engineering - står emellertid fortfarande för den största delen av EDA-kakan trots en svag tillväxt. I gruppen ingår bland annat verktyg för konstruktionsinmatning, verifiering, analys och syntes.

Intressant att notera är att Dos- och Windowsbaserade verktyg ökade med mer än 40 procent, medan Unixvarianterna minskade med 4 procent. Unixverktygen behåller dock sin dominerande ställning med drygt 84 procent av marknaden.

Ser man till den geografiska spridningen så ökade verktygsförsäljningen i Europa med nästan 8 procent räknat på hela året, medan den nordamerikanska marknaden inte ens ökade med 3 procent. Den trenden förstärktes ytterligare under fjolårets sista kvartal när Europamarknaden gick upp nästan 12 procent, medan den i Nordamerika tappade närmare 7 procent.

Charlotta von Schultz

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)