JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Finländsk produktionsinbrytning
På mässan Elektronik/EP-99 visade finländska PMJ upp utrustning för automatiserad produktion som tidigare bara erbjudits kunder i hemlandet.


PMJ är ett av de snabbast växande företagen på Helsingforsbörsens I-lista.

- Växande marknader och ett starkt behov av att automatisera produktionen i elektronikindustrin är de bakomliggande orsakerna till framgången, tror Markku Jokela som är vd, grundare och största ägare i företaget.

Tillsammans med två andra företag kan man nu erbjuda en automatiseringslina som klarar en mängd olika mönsterkort samt produktionssimulering, selektiv lödning, fräsning och slutmontering. Flexlink Automation levererar produktionslinan med palett-transportörer och Tehdasmallit står bakom simuleringsprogramvaran.



Kamera istället för scanner


På mässan visades också en ny etikettmaskin eller etiketteringscell som man föredrar att kalla den.

Etiketteringscellen kallad HiSAC, High Speed Assembly Cell, är pc-styrd och utrustad med kamera istället för laserscanner. Det medför högre läsbarhet och avläsningssäkerhet. Snabbare avläsning, möjlighet att lagra mer information på etiketten och verifiering av komponenter är andra fördelar.

- Våra maskiner utgör viktiga enheter i produktionskedjan och då är det avgörande för våra kunder att vi kan tillföra fler tjänster och funktioner säger Guy Nordström, kundservicechef på PMJ.

Telekomföretag står för nästan hälften av försäljningen och Sverige är den klart största marknaden, vilket fick PMJ att förra året etablera egen verksamhet i Sverige. Tidigare representant var Svenska Kretsteknik.

Thomas Hedlund

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)