JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Halvledarmarknaden backar 10 procent. Vem trodde det vid årets början?
De flesta analytiker trodde att halvledarmarknaden skulle växa med 20-25 procent i år. I stället blir 1996 ett år med negativ tillväxt. Å andra sidan har analytikerna inte haft rätt en enda gång under de senaste fem åren.

År 1996 har inte blivit särskilt roligt för halvledarbranschen. Tillväxten blir av allt att döma negativ - i år säljs halvledare för 10 procent mindre än förra året. Den totala handeln ser ut att stanna strax under 130 miljarder dollar, mot 144 miljarder dollar förra året.

Vem hade kunnat tro det vid årets början?

Inte särskilt många, uppenbarligen. Efter förra årets extremt starka tillväxt - över 40 procent enligt vissa mätningar - var de flesta analytiker optimistiska även för 1996. En tillväxt runt 25 procent spåddes av de flesta guruer. Somliga vidhöll den förhoppningen långt in i juni.

Ändå hade det viktiga mätetalet book-to-bill (beställningar i förhållande till faktureringar) legat under 1,00 sedan början på året. Och priserna på DRAM bara sjönk.

För det var naturligtvis DRAM som var den stora boven i dramat. När priserna på spotmarknaden låg som högst - juni 1995 - kostade ett 16 Mbit DRAM nästan 45 dollar och ett 4 Mbit kostade 14 dollar.

Ett år senare, i somras alltså, hade priserna sjunkit till 10 dollar för 16 Mbit och 2,50 dollar för 4 Mbit.



En sjättedel av priset


Man kan illustrera samma skeende på ett annat sätt. I juli 1995 fick man betala över 1 300 dollar för en 133 MHz Pentium och 16 Mbyte DRAM, alltså kärnkomponenterna till en PC. I oktober i år kostade samma komponenter en sjättedel så mycket, strax över 200 dollar. Visserligen har priser fallit förr i halvledarbranschen, men så här fort har det aldrig gått. Och det ser inte ut som om vi kommer att få uppleva så snabba prisfall igen, åtminstone inte under överskådlig tid.

Sett över en längre period har priset per bit på DRAM sjunkit med i genomsnitt 28 procent per år, se figuren nedan. Och nu finns tydliga tecken på att denna marknad håller på att återhämta sig. Stora lager har sålts ut, och numera sägs produktionen vara ungefär lika stor som tillgången, vilket brukar betyda stabilare priser.

Ett skäl till den stora nedgången var att det minnesslukande operativsystemet Windows-95 inte fick det genomslag som många trott.

Ett annat skäl till prisfallet var att förändringar i valutakurserna gynnade köparna. Yenen försvagades mot dollarn, vilket gjorde att prisfallet blev extra starkt utanför Japan.

Om man räknar bort DRAM från statistiken hamnar faktiskt 1996 års tillväxt på plussidan, må vara med ensiffriga procenttal. DRAM står för ungefär 20 procent av halvledarmarknaden. Ljuspunkterna är mikroprocessorer, som växer med 15 procent, styrkretsar som växer med 7-10 procent och programmerbar logik som ökar 35-40 procent.



Analytiker spår väder


Man kan konstatera att analytikerna i den här branschen inte har något lätt jobb. Halvledarmarknaden har vuxit med i genomsnitt 15 procent under de senaste femton åren. Men inte under något av dessa femton år har tillväxten hamnat mellan 10 och 20 procent.

Vill man vara sarkastisk kan man säga att analytikerna i halvledarbranschen beter sig som väderspåmän. Är det fint väder idag så är sannolikheten stor att det blir fint i morgon också. Och är det mulet och blåsigt idag så är chansen betydligt större att det fortsätter att vara mulet i morgon än att solen ska titta fram.

En jämförelse mellan de senaste årens förutsägelser och verkliga utfall bär syn för sägen. År 1992 trodde analytikerna på medelmåttig tillväxt. Men den blev låg. Följaktligen trodde analytikerna på låg tillväxt även året därpå. Men nej då, 1993 blev ett utmärkt år. Vilket föranledde analytikerna att tro på ett mycket starkt 1994. Som blev ganska starkt. Analytikerna trodde då på en nedåtgående trend och sa att 1995 blir tillväxten måttlig. Men icke, 1995 blev ett rekordår, och då trodde analytikerna att 1996 också skulle bli bra. Som bekant blir det inte så.

Senast marknaden backade, 1985, tog det ungefär ett år från de första indikationerna på vikande marknad tills botten var nådd. Ett år senare var totalnivån återställd. Om samma mönster upprepas den här gången kommer tillväxten nästa år att bli i storleksordningen 10 procent, och den totala marknaden kommer åter att nå över 140 miljarder dollar.

Men, som sagt, det är bara en prognos.

Adam Edström

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)