JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson väljer Texas DSP för 3G
Ericsson och DSP- jätten Texas Instruments har inlett ett samarbete kring utvecklingen av integrerade basbandchips för tredje generationens mobiltelefoni.


- Flexibiliteten hos Texas lösning var viktig för att kunna utveckla de olika tjänster som krävs i 3G-tilllämpningar, säger Tord Wingren, Ericssons Mobiles utvecklingschef för produkter i nya mobiltelefonsystem i Lund.

Tillsammans skall de båda företagen ta fram ett skräddarsytt subsystem, kallat Gigacell, som blir grunden till Ericssons kommande 3G-basbandschips. Subsystemet integrerar en ny digital signalprocessor från Texas Instruments, en Arm9- processorkärna, ett DMA-block (direkt minnesåtkomst) liksom minne och flera färdiga konstruktionsblock.

Några detaljer om den nya signalprocessorn som skall sitta i Gigacell har ännu inte avslöjats, men Texas meddelar att processorn är kompatibel med någon av företagets befintliga arkitekturer. Kretsen förväntas släppas officiellt inom ett par månader.

- Gigacellen är en del av Texas integrerade plattform för multimediatillämpningar som kallas OMAP, Open Multimedia Application Plattform. Omap möjliggör framtida multimediatjänster som realtidsvideo och Internet och har en modulär arkitektur bestående av programvaru- och hårdvarubyggblock, säger Leon Chicheportiche europeisk marknadschef för trådlösa system på Texas Instruments.



Till multimedia


Redan i maj avslöjade Nokia sina planer på att använda Texas Instruments OMAP- plattform för sina kommande multimediaterminaler. Optimeringen av OMAP till 32- bitars realtidsoperativsystemet Epoc från Symbian sägs ha lockat Nokia. Men Ericsson lovar nu att bli först ute med ett 3G-basbandschip baserat på OMAP.

Ericsson skall i första hand använda OMAP för 3G-terminaler men Tord Wingren håller med om att plattformen även skulle kunna vara en lösning för så kallade 2,5G-system som Edge och GPRS. Texas Instrument inledde för två månader sedan ett samarbete med Arm för att utveckla en ny integrerad processorarkitektur till basbandet i 3G-terminaler. Syftet med samarbetet var att ta fram en helt ny DSP- kärna och en ny Arm-kärna. Resultatet av detta samarbete kommer så småningom att utnyttjas i OMAP-plattformen, enligt Texas.

Susan Kelly

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)