JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kretsindustrin spås medelmåttigt år
Kraftiga tillväxtsvängningar kännetecknar kretsmarknaden, ändå spår analysföretaget IC Insights en medelmåttig tillväxt för 1998. Ett år som i medelmåttans tecken inte kommer att bjuda på några stora överraskningar.


- Kretsindustrin kännetecknas av att det antingen går mycket bra eller mycket dåligt, säger Bill McClean, chef för det nya marknadsanalysföretaget IC Insights.

Trots det spår IC Insights att halvledarindustrin under 1998 kommer att växa med 16 procent, alltså strax under det 17 procentiga genomsnitt som industrin under de senaste 20 åren med god marginal undvikit, men balanserat kring.

- Fast gjorde jag om prognosen idag, skulle jag nog lägga mig lägre. Kanske på tio procent, erkänner han.

Den asiatiska krisen har fördjupats sedan sammanställningen av "The McClean Report 1998" och gör att det vid presentationen av rapporten ser dystrare ut. 1998 blir troligen medeldåligt istället för medelmåttigt.

- Men högkonjunkturen kommer och ju längre den dröjer, desto kraftigare blir den, menar Bill McClean.

- Det är alltid svårt att förutspå exakt vad som ska hända och när. Det bästa man kan hoppas på är att trenden blir rätt. Dataquest spår redan nu en nedgång 2002, men det är alldeles för tidigt att sia om, säger han.



Europa påverkas ej av Asienkris


För Europas del ser 1998 ljusare ut. IC Insights spår en tillväxt på 17 procent och den prognosen påverkas troligen inte av det som händer i Asien. Europamarknaden blir därmed lika stor som den krympande japanska marknaden, 21 procent av världsmarknaden.

- Att den japanska marknaden krymper innebär dock inte att japanska kretsföretag nödvändigtvis kommer att gå dåligt, påminner Bill McClean.

Vad gäller den produktvisa tillväxten är det intressant att notera att analoga kretsar toppar listan över de snabbast växande produktkategorierna 1997, med den i särklass största tillväxten på 45 procent. Det hänger givetvis samman med den framryckande telekommarknaden som, tillsammans med bilelektronik, är det mest snabbväxande systemsegmentet.

- Men persondatorer dominerar fortfarande marknaden helt med en drygt 50 procentig andel. Och så kommer det att fortsätta att vara, slår han fast.

Cellbaserade kretsar hade också en hög tillväxt, 30 procent, under 1997. Produktsegmentet var ett av de få som inte påverkades vid nedgången 1996 och kommer att fortsätta att växa starkt.



Återanvändning kritiskt


- Återanvändning av konstruktionsblock är av kritisk betydelse för framtidens cellbaserade kretsar. Antalet transistorer per krets ökar dock snabbare än återanvändningen av konstruktionsblock, menar han.

- Detsamma gäller miniatyriseringen. Inte heller den kan hålla jämna steg med den snabbt ökande komplexiteten hos kretsarna, tillägger han.

Tekniskt sett står industrin in-för en rad utmaningar. Men Bill McClean vill inte utnämna någon till speciell flaskhals.

- Då skulle man lätt kunna tro att om vi bara löser det problemet så kommer allt lösa sig. Men så är det inte, det uppstår hela tiden nya problemställningar, säger han.

- Det är dock intressant att se att gamla tekniklösningar ibland dammas av i försök att komma vidare, se till exempel på litografiområdet, där alla möjliga teknikalternativ nu provas.



Kostnader driver utvecklingen


Bill McClean är dock mycket bestämd över att det är kostnader och priser som driver utvecklingen inom industrin. Inte tekniken i sig. Och följdenligt är det också de mest kapitalstarka företagen som driver teknikutvecklingen.

- Om det finns två alternativa tekniker och Intel stöder den ena, kommer den att vinna. Visst är Intels attityd arrogant, men de har råd med det, avslutar han.

Gittan Cedervall



Nya analytiker med lång erfarenhet


IC Insights bildades i oktober förra året, sedan Bill McClean och övriga marknadsanalytiker hos ICE, beslutat att starta eget. Enligt Bill McClean har ICE därmed i princip ingen marknadsanalysgrupp kvar. Även företagets tekniska grupp lär ha flytt moderbolaget sedan en ny ledning tagit över ansvaret för det.

- Jag och mina analyskollegor kunde helt enkelt inte komma överens med den nya ICE-ledningen, säger Bill McClean.

IC Insights årsrapport för kretsindustrin, som lånat Bill McCleans namn, "The McClean Report", kommer från och med i år att konkurrera med ICEs årspublikation.

- Att vi tvingades börja om från början har varit bra och har resulterat i en rapport som jag är mycket stolt över, säger han.

Mer information om IC Insights finns på företagets webbsida: www.icinsights.com

GC

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)