JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Skydd för USB-system
Den allt populärare bussen USB för hopkoppling av dataperiferiutrustning är bland annat konstruerad så att enheter ska kunna anslutas och tas bort under drift. Detta skapar dock behov av bra överströmsskydd.


Från amerikanska Raychem kommer nu en serie överströmsskydd av typen PPTC, Polymeric Positive Temperature Coefficient. De kan närmast liknas vid automatsäkringar, och uppfyller USB-specifikationens krav på skydd för hårdvarufel, programinducerade fel och användarberoende fel.

I specifikationen står bland annat att skyddet ska se till att överströmmarna håller sig under 5 A och att alla överströmmar ska rapporteras till mikroprocessorn. Detta klarar Raychems kretsar, som också finns i olika uföranden för skydd av såväl en som flera USB-portar.

Raychem har även tagit fram en serie skydd för överspänningar, konstruerat för att användas tillsammans med överströmsskydden. De har fått namnet SiBar och är särskilt anpassade för tele- och datakomutrustning, som modem, faxar och telefoner. Men de kan lika gärna sättas på linjekort eller i basstationer.

Skydden finns för ett antal olika spänningar, till en böjran 175, 225 och 265 V. De klarar strömpulser upp till 50 A och levereras i ytmonterbara kapslar. I Sverige säljs Raychems elektronikprodukter av Arrow och Memec.

Adam Edström

Hela USB-specifikationen finns tillgänglig på http://www.usb.org

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)