JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. HP och ST utvecklar vliw för inbyggnad
ST Microelectronics och Hewlett-Packard skall utveckla en anpassningsbar vliw-kärna för systemkretsar. Det är innebörden av ett avtal som nyligen tecknats mellan de båda företagen.


ST Microelectronics och HP har tecknat ett samarbetsavtal för konfigurerbara processorkärnor baserade på vliw-arkitekturen, Very Long Instruction Word. HP skall bidra med sitt kunnande om vliw-teknik och kompilatorer medan fransk- italienska ST skall bidra med sitt kunnande om system-på-kisel och inbyggda system. Syftet med avtalet är att de båda företagen tillsammans skall ta fram en plattform som skapar processorkärnor med hög prestanda, särskilt anpassade till kundens egna tillämpningar.

Företagsduon konkurrerar därmed bland annat med Arc Cores och Tensilica som också erbjuder anpassningsbara processorkärnor.

Utifrån en analys av den specifika tillämpningen kommer ST och HP först att hjälpa kunden definiera den lämpligaste instruktionsuppsättningen. Sedan skapas programmeringshjälpmedel och vad som sägs vara världens mest avancerade vliw- kompilator, automatiskt. För flexibilitetens skull kommer många funktioner att implementeras i programvara istället för i hårdvara.

Den skräddarsydda arkitekturen sägs ge god prestanda och kärnan ryms på en mindre kiselyta jämfört med konkurrerande inbyggnadsprocessorer. Konstruktörer från de båda företagen har arbetat med den nya plattformen i två år i en gemensam utvecklingsgrupp i Massachusetts, USA. Arbetet kommer fortsättningsvis att fokusera på en utökning av skalbarhet och en förbättrad kompilator.

Duon hoppas kunna visa upp de första resultaten av samarbetet under senare hälften av året. Den första produkten blir en systemkrets för stillbildskameror.

Susan Kelly

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)