JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bygger robotar på elektronikkursen
Bokhyllan i universitetslektor Mats Hansons tjänsterum är fylld av udda elektronikbyggen, de flesta med robotanstrykning.

Det är elektroniska möss som letar sig genom en labyrint, det är elektroniska minisumobrottare och det är linjeföljare.

Närmare tusen teknologer har gått kursen "Mikrodatorer i produkter" på forskargruppen Damek på Instititutionen för maskinkonstruktion på KTH.

De har kurser i elektronik, programmering och reglerteknik som bakgrund.

Teknologerna skall lösa en praktisk uppgift under sju veckor och arbetar självständigt från idé till fungerande prototyp.

Ansatsen är kanske inte unik, liknande praktiska kurser finns på de flesta andra tekniska högskolor. Det som särskiljer Dameks kurs är att den sker i gränslandet mellan mekanik och elektronik och att de pågått länge, sedan 1979.

Teknologerna konstruerar sina system runt Intels 16-bitars processor 80C196. Den kompletteras med kringelektronik, givare, drivsystem och mekanik. I robotar används ofta ultraljudsgivare eller ljussensorer.

Inom Damek driver man också utvecklingssamarbete med industriföretag och andra forskningsinstitutioner. Bland annat pågår ett projekt där teknologer på institutionen utvecklar ett robotliknande instrument för hjärnkirurger.

Mats Udikas

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)