JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Smarta köksprylar kommunicerar via elnätet
Ett av Europas första kommersiella smarta kök visades nyligen upp av den italienska vitvarujätten Merloni på Milanos IT-mässa.

Det består av en rad intelligenta maskiner under märket Ariston, med köksterminalen Leonardo som spindel i nätet.



Leonardo är egentligen en liten pc som övervakar hushållsmaskinerna och håller kontakt med Internet via ett vanligt telefonmodem. Den är dock anpassad för köket - användare kan surfa, skicka epost och hämta recept och värmekurvor till den programmerbara ugnen. Det går också att anteckna för hand på pekskärmen vilket gör terminalen mycket köksmässig. Dessutom går det att tanka ner och spela upp mp3-filer för att få lite underhållning i köket.

Intressant är att intelligensen inte sitter enbart i terminalen. Apparaterna kommunicerar själva med varandra via elnätet, och en av deras viktigaste funktioner ur italienskt perspektiv är att de kan begränsa den totala elförbrukningen - ett normalt italienskt hushåll har nämligen sällan tillgång till mer än 3kW eleffekt.

Tillsammans bestämmer maskinerna vad som är viktigast för stunden. Tvättmaskinen kan till exempel få fortsätta snurra, men inte värma vatten förrän rostbiffen är klar i ugnen.

En separat enhet som förbinder det lokala nätverket med telenätet gör att apparaterna själva också kan skicka felmeddelanden till Merlonis servicecenter via Internet eller till en mobiltelefon.

Elnätskommunikationen sker med Lonworkssystemet från amerikanska Echelon, samma system som ingår i Ericssons e-box. Inom EU arbetar man samtidigt med en europeisk standard för lokala nät via elnätet, EHS, European Home System, och när det är färdigt någon gång nästa år kommer Merloni att stödja även detta.

I Leonardo sitter en Mipsprocessor från Toshiba på 129 MHz. Där finns 16 Mbit minne, utbyggbart till 32 Mbit. Pekskärmen, i färg, är 8,2 tum stor och det finns USB-port för kommunikation med skrivare och annat. Operativsystemet är Windows CE. Kontakten med maskinerna sköts av Merlonis eget protokoll kallat Wrap, Web Ready Appliance Protocol.

De första maskinerna når den italienska marknaden i december.

Mats Lewan Frilansjournalist

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)