JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tysk premiär för digitala TV-program
Den tyska digitala TV-premiären som sker via satellit och kabel är omedelbart förestående och alla vill vara med oavsett om de har något att sända eller inte.

51 företag, från Alternatives Fernsehen till Zap Television, har ansökt om att få sända via DVB Multimedia, ett pilotprojekt med digital-TV i delstaten Bayern.

Allt är förberett. Kabelnäten har anpassats för digitala signaler. De hushåll som inte är kabelanslutna tar emot sändningarna direkt från Astrasatelliten.

Återstår mottagarna med dekoderutrustning. Den pragmatiske projektledaren Donald McLoughlin hetsar konkurrenterna Kirch och MMBG att rycka ut med förserieapparater.

I förstone tar han allt - det kommer att ge sig vilka dekodrar som kommer att kunna ta emot vilka program.



Måste vara med


Stalltipset är att Kirch-Nokia hinner först. Dess "common interface" sägs än så länge kunna locka fram också konkurrentens program.

Utbudet blir allt från repriseringar i evighetsslinga från de etablerade kanalerna till teleshopping och experimentella utbud från bokförlag och programvarufirmor. En del vet ännu inte vad de ska sända. Men mottot är att man måste vara med när premiärtåget går.

Ivern speglar också den inomtyska konkurrensen. Liknande projekt är på gång på andra håll. Alla vill vara high-tech-regionen framför andra.

För tillfället leder Bayern med två noslängder. För ett par veckor sedan sjösatte delstaten också projektet "lokal Internetanslutning till alla".

LARS-GUNNAR LARSSON

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)