JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lär dig dansa med storebror
Det dröjer inte länge innan alla människors alla rörelser i princip kan spåras och lagras. Rätt använt borde den tekniken kunna bli till stor hjälp för mänskligheten. Dans och fotboll, till exempel, kan bli betydligt njutbarare.
I årets Stockholm Maraton var det inte lätt att fuska. Löparna hade varsin liten transponder inmonterad i nummerlappen, och om någon tog en genväg så registrerades det omedelbart i systemet. Några försökte ändå, men fastnade i detta rättvisans trådlösa garn.
 
Faktum är att det snart finns teknik - med transpondrar, positioneringssystem, roaming och så vidare - som gör det praktiskt möjligt att övervaka och registrera vartenda steg varje människa på jorden tar. Mycket data blir det, men nåt ska väl alla hårddiskar användas till.
 
Fantasin kittlas en smula av möjligheterna. Informationen om läget måste ju kunna återkopplas till användaren, exempelvis genom en liten hörsnäcka i örat. Tänk så praktiskt.
 
Ta dans, till exempel. Rimligen har de flesta danser utförts förr. Sålunda borde de finnas lagrade i någon databas. Steg för steg. Och eftersom många människor, inte minst undertecknad, mången gång på dansgolvet tvekat om det är dags för höger eller vänster fot så skulle ju lite vägledning i den frågan inte ha varit fel.
 
Om man säger. Borde gå att åstadkomma.
 
Tekniken kommer också att revolutionera idrotten. Somliga sporter, som orientering till exempel, blir visserligen tämligen meningslösa (i den mån orientering nu kan betecknas som meningsfull idag). Införandet av GPS har redan fått havskappseglingen att urarta - hur svårt är det att navigera när man kan se på en skärm exakt var man är?
 
För lagsporter över stora ytor, fotboll till exempel, öppnar sig helt nya möjligheter. Hur många meningslösa inlägg har man inte sett? Lyror mot en obestämd plats framför mål där det bara finns motspelare. Om bollinnehavaren visste var medspelarna fanns skulle ju risken för felpass minska rejält. En liten display på insidan av ett par glasögon eller en kontaktlins kan öka kvaliteten på spelet ännu mer.
 
är detta då inte integritetskränkande? Hot mot individens frihet? Storebror ser dig - 1984 - hela övervakningssamhälletgrejen?
 
Njae, har man ställt upp i ett maratonlopp får man väl skylla sig själv i alla avseenden, i synnerhet om man fuskar.
 
Och, som kolumnisten Peter Magnusson så insiktsfullt uttrycker det i tidningen Datateknik3.0, rätt använt kan rättssäkerheten öka med den här tekniken. Om ingen annan än man själv har rätten till informationen om var man befunnit sig en viss tid, men denna information ändå är oförvitlig, så kan den bli synnerligen slagkraftig i domstolar och andra tillfällen då man vill bevisa var man varit. Eller inte varit.
 
Och som med all annan teknik så finns ju alltid möjligheten att säga nej, lägga positioneringskomponenten i en byrålåda och gå och ut på stan helt inkognito. Fast risken finns att dansen, fotbollen och rättssäkerheten blir lidande


Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)