JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. AMD väljer svenskt utvecklingsverktyg
Det blir svenska Virtutech som får leverera utvecklingsmiljö för programvara och operativsystem till AMDs nya 64-bitars x86-processor Hammer. Deras simulator Simics uppges kunna simulera den nya processorn upp till 100 gånger snabbare än den utvecklingssimulator AMD själv tagit fram åt programvaruleverantörerna.
När AMD släppte instruktionerna till sin nya Hammerserie fria i höstas valde Virtutech att anpassa sin simulator efter dessa, mest för att visa att man kunde. När resultatet förevisades för AMD blev de imponerade och ville distribuera produkten till utvecklare av operativsystem för Hammer, i stället för den simulator de själva tagit fram.

- De kommer inte att ha färdiga testsystem med den nya processorn för programvarutillverkare förrän i höst så de vill vinna ett halvår genom att ge sina utvecklare en simulator i dag, säger Niklas Rudemo som är marknadschef på Virtutech.

Rent konkret innebär avtalet att Virtutech släpper en variant av sin simulator som de kallar Virtuhammer. Den distribuerar AMD sedan till de programvaruleverantörer som företaget samarbetar med om att utveckla program för den nya processorn. Men Virtutech kommer också att sälja en ordinarie version av sin simulator som klarar x86-64 instruktionerna till den som AMD inte distribuerar till.

Samarbetet med AMD är något av ett genombrott och den största enskilda ordern hittills för Virtutech som tidigare bara levererat sin simulator till utvecklare av processorer och till forskningsmiljöer på universitet och högskolor.

- Det här är första gången vi byggt en modell av en ickebefintlig dator och kunnat sälja den till programvarulerantörer och folk som ska anpassa sina system till en ny dator, säger Niklas Rudemo.

Tidigare har det spekulerats i att processortillverkaren Transmetas Crusoe-processor skulle ha anpassats som utvecklingsmiljö för Hammerprogram, men AMDs linje är alltså att det är den svenska simulatorn som gäller.


Jonas Ryberg
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)