JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Minimalt provrum för terminalantenner
Styrkan hos Chalmers kammare är att den simulerar en verklighetstnära miljö under antennmätningen.
I verkliga livet studsar radiovågor på mängder med ytor från byggnader och annat på sin väg mellan basstationen och telefonens antenn. Rör man sig när man talar i mobiltelefonen blir kontakten med basstationen ofta bättre och risken för att kommunikationen bryts minskar.

Chalmers reverberationskammare genererar en fältmiljö med liknande statistiska egenskaper som sådan flervägsinterferens. Liknande kammare har använts tidigare inom EMC-området och kallas modväxlarkammare, men dessa har aldrig använts för antennstudier.

Kammaren är av metall och har reflekterande väggar. Inflödet kommer från en exciteringsantenn placerad i en vägg. Det som mäts är transmissionen mellan denna och mottagarantennen, det vill säga den antenn som testas.

I kammaren kan man placera ett fantomhuvud med vätska vars elektriska egenskaper motsvarar hjärnans, av den typ som när SAR-värden mäts, för att se hur mycket strålningseffektiviteten reduceras när telefonen placeras vid örat, i så kallad talposition.

Kent Rosengren, Charlie Carlsson och Raquel Serrano har tillsammans med Per-Simon Kildal förbättrat kammaren genom att dels sätta in en roterande bottenplatta på vilken den utrustning som undersöks placeras, dels placera vertikala metallplattor längs två av väggarna som rör om bland de studsande radiovågorna när de flyttas.

Kent Rosengren är industridoktorand på Intenna i Kalmar och kommer att använda utrustningen på företaget under sina forskarstudier. Charlie Carlsson har gjort sitt exjobb på kammaren och är den förste Bluetest anställt. Raquel Serrano från University of Zaragoza i Spanien gör för närvarande examensarbete på kammaren. Dessutom har Dr Jan Carlsson från SP som är adjungerad forskare på Chalmers, bidragit med beräkningar av valideringsfall.

www.kildal.se
www.bluetest.se


Erika Ingvald
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)