JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Många frågetecken kring tyskt foundry
Östtyska Frankfurt an der Oder bjuder nästan på allt. Trots det är det osäkert om planerna på den av Intel uppbackade halvledarfabriken blir av.
- Nu är vi med i världens high techliga! Detta är den bästa nyheten sedan Berlinmuren föll!
 
Så jublar man i Frankfurt an der Oder, en stad med östtysk elektroniktradition vid den polska gränsen. Anledningen är planerna på ett foundry för 13 miljarder kronor som ger 1 300 nya jobb. Där ska kretsar tillverkas med den kiselgermaniumkol-process som utvecklats på det i staden hemmahörande Institut für Halbleiterphysik.
 
Möjligen jublas det för tidigt. I värsta fall blir det ingen fabrik, samtidigt som Frankfurtborna avhängt sig värdefulla patent. I Brandenburgs delstatsregering rasade en strid kring beslutet fram till timmarna före avgörandet, då majoriteten trots allt bestämde sig för att satsa. En tredjedel av investeringen saknas och en tredjedel, som utgörs av offentliga medel, hänger till största delen på beslut i Berlin och Bryssel.
 
Vidare anser den socialdemokratiska finansministern Dagmar Ziegler att det är fel att Intel får behålla patenten även om fabriken inte byggs i Frankfurt an der Oder.
 
Hemlighetsfullt
 
Näringsministern Fürniss har hanterat projektet som en hemlig kommandosak. Intel har kallats Silicon AG och emiratet Dubai, den huvudsakliga privata investeraren, har haft täcknamnet Sand. Han tillbakavisar kritiken:
 
- En teknologikoncern och två banker är intresserade av att gå in med kapital. Att samhället frånhänder sig patenträttigheter är normalt i sådana här sammanhang.
 
Intel bidrag stannar under 400 miljoner kronor, 3 procent av den totala investeringen. Men med sitt namn och sitt kunnande får man ändå tillgodoräkna sig 20 procent av ägandet.
 
Lars-Gunnar Larsson


Redaktionen
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)