JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson plockar fram kurserna ur snåren
Samlar alla utbildningar på en webbplats

"Ericsson University" är Ericssons försök att samordna sina utbildningar så att exempelvis en elektronikkonstruktör ska veta var lämpliga kurser finns. Att hitta precis rätt kurs i floran av bolag har hittills kunnat vara ett äventyr.
En webbplats på intranätet blir den mest synliga fasaden för Ericsson University, företagets försök att sammanställa och samordna utbildningarna världen över.

- Det underlättar för medarbetaren att hitta sin utbildning. Hittills har det berott mycket på var du jobbar i organisationen vilka kurser du kan gå, säger Elisabeth Ljungberg som ansvarar för den nya organisationens kommunikation.

Bakom webbsajten ska sedan verkliga universitet, ledarskapsskolor och företagskonsulter knytas ihop i nätverk, är tanken. Ericsson University samordnar kontakterna, och får det övergripande ansvaret för utbildningsverksamheten inom hela Ericsson.

Den nya organisationen innebär inte automatiskt någon ny utbildningsverksamhet. Det blir fortfarande de olika bolagen som ställer kraven på vilka utbildningar som ska bedrivas.

- Organisationen är virtuell, men det blir ett globalt nätverk där man utnyttjar alla resurser fullt ut, säger Elisabeth Ljungberg.

Hårdvarukurser köps in

Den teknikutbildning som Ericsson självt arrangerar gäller till största delen nya tillämpningar och produkter och är mer inriktad på

programvarudelen. De flesta vidareutbildningar som gäller hårdvarukonstruktion köps in från de företag som utvecklar konstruktionsverktygen.

- Som konstruktör får man lägga veckor varje år för att hänga med

i sitt gebit. Ska man sedan byta område blir det ju ännu mer, säger Björn Wiklund som sammanställer kursinformation åt dem som jobbar inom Ericsson Microelectronics.

Han har inte tittat närmre på planerna för Ericsson University, men tycker att idén om samordning verkar bra.

- Man kanske inte som enskild konstruktör kan påverka arrangörer att ge vissa kurser, men där kan en sådan sak som Ericsson University ge möjligheter, säger Björn Wiklund.

Ett viktigt teknikskifte som föranleder vidareutbildning just nu är att signalfördröjningarna numera är mest problematiska i förbindningarna, och inte längre i grindarna.

Bland de konstruktörer som byter teknikområde finns exempelvis de som går från rent digital konstruktion till blandat analog och digital. Det finns också konstruktörer av analog elektronik som byter till att konstruera för radiofrekvenser.


Alexander Kristofersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)