JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Easy Living saknar tjänster till sin hårdvara
Easy Living ligger cirka ett år efter tidsplanen när det gäller försäljningen av företagets hårdvara för styrning av smarta hem. I Sandviken står produktionslinjen och väntar på beställningar, men de lär inte komma så länge de nödvändiga nättjänsterna saknas.
- Vi automatmonterar inte än, men produktionen står i princip bara och väntar på beställningar. Vi ska väl leverera ett par hundra system i maj, men det är inte några stora volymer, säger Anders Bergdahl som bygger produktionsanläggningen vid företagets fabrik i Sandviken.
 
Produktionen är byggd för att ske helt automatiskt, men företaget väntar med att beställa robotarna tills volymbeställningar finns.
 
- Idag kanske vi kan göra uppåt 500 system i månaden. Om vi ska upp till 60 000 system per år så som det var sagt så behöver vi kanske ett halvår på oss att komma upp i volym.
 
Det var bland annat genom samspelet med E-box, Ericssons "hushålls-gateway" för bredbandsnät, som Easy Livings nya produktpaket skulle slå igenom.
 
Paketet utgörs bland annat av mellanpluggar för eluttag vilka kan fjärrstyras via radiosignaler, en enkel handfjärrkontroll med ett par knappar och en styrenhet som håller ordning på vilka apparater som är på och av. De ska göra det möjligt att styra och övervaka hemmet från en mobiltelefon någonstans i världen.
 
Men Easy Livings produkter utgör bara hårdvaran, i och för sig komplett med minnessnålt kommunikationsprotokoll. Tjänsterna ska komma från andra företag via nätoperatörerna, och den marknaden har som bekant inte tagit fart så som visionärerna gissade för ett par år sedan.
 
Dåliga tider
 
- En del av förseningen beror på våra egna problem, att vi inte varit klara i tid. Men det spelar ju ingen roll om vi är klara om inte kunden är det, säger företagets chef och grundare Michael Båberg.
 
- Det är inte någon enskild tjänst som inte skulle vara aktuell, utan det handlar mer om operatörernas bristande investeringsvilja.
 
Men han är övertygad om att genombrottet kommer förr eller senare. Boomen väntar han sig när 3G-telefonerna kommer.
 
Easy Living har idag sex anställda.


Alexander Kristofersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)