JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Konstruktörer får behålla jobben
I ljuset av dotcomdöden skulle det kunna drälla av arbetslösa elektronikkonstruktörer. Men ingen har sett dem. Istället ser deras arbetsmarknad förhållandevis bra ut.
- I våra siffror syns inte någon ökning i arbetslöshet för data- och elektroingenjörerna. För september har vi i stället en reell minskning på en tiondels procent jämfört med samma månad förra året. Inte heller från förra våren till denna såg vi någon ökning, säger Inger Grufman på Civilingenjörsförbundet.

Hon påpekar att Ericssons tolvmånadersmodell gör att företagets uppsägningar inte kommer att märkas i statistiken förrän om ungefär ett halvår.

- Den enda signal om försämring vi har sett är att vi får fler samtal till vår telefonjour från nyutexaminerade som tycker det går trögt att få jobb. Men dem har vi ingen statistik över eftersom de flesta ännu inte kvalificerat sig till A-kassan, säger Inger Grufman.

Hett trots anställningsstopp

Hon tillägger att Ericssons och ABBs anställningsstopp gör det generellt svårare för de unga att ta sig in.

- Vi har ju generella nerdragningar och Ericsson har anställningsstopp. Men de som sysslar med tillexempel asickonstruktion och hårdvarukonstruktion är fortfarande ganska heta. De jobbar ofta med utvecklingsprojekt och långsiktig verksamhet och där ser vi ingen drastisk avmattning, säger åke Svenmark, på CF-klubben på Ericsson Radio i Kista.

- Mjukvaruutvecklingen är däremot mer resurskrävande och därför något mer känslig men gränsytan är diffus, säger han.

Enligt åke Svenmark kommer efterfrågan knappast att öka under nästa år.

- Det beror på hur snabbt 3G lanseras. Vilket i första hand beror på prissättning, konsumentvilja och tjänsteutbud. Tekniskt är det ganska nära men personligen tror jag att det kommer att dra ut på tiden för att det inte finns tillräcklig efterfrågan, säger han.

På konsultföretagen Bluelabs med 340 anställda och Microelectronics med 48 är i stort sett alla civil- eller högskoleingenjörer med den här kompetensen. Där ser man vissa fördelar med telekomnedgången.

- I telekombranschen har vi ju sett en stark försämring jämfört med första halvåret 2000. Vi är mycket selektiva och tar nu bara in unik kompetens, tills vändningen kommer, säger Håkan Dahlbom på Bluelabs och Microelectronics.

- Det skapar möjligheter för de branscher som haft svårt med försörjningen av kompetens inom det här området, som verkstads- och försvarsindustrin. De har mycket bättre rekryteringsläge idag. Och det kommer alla till del att kompetensen är mer rörlig, säger han.

Däremot tror han inte att 3G kommer att lösa alla problem. Snarare tvärtom.

- Att man forcerade 3G är snarare orsak till krisen, tillsammans med de höga licenskostnaderna, anser han.

I så fall tror han snarare på GPRS och Edge som propplösare. Men framför allt på att tekniken börjar användas brett, inom till exempel bilindustrin och för telematik.

- Många är aktiva nu. Det är fart i buskarna, även om volymerna i andra branscher är mycket mindre än de som telekombranschen genererat, säger Håkan Dahlbom.

Erfarenhet allt viktigare

Däremot tror även han att det kommer att bli svårt för de unga oerfarna ingenjörerna i och med Ericssons anställningsstopp. Detta eftersom företaget tidigare sugit upp över hälften av de nya årskullarna.

- För de som har lång erfarenhet är marknaden god. Vi har alla dragit ner men inte särskilt mycket på elektronikkonstruktörerna. De har skonats eftersom deras kompetens är svår att få tag på och bristen var tidigare mycket stor, säger Maria Blom, personalansvarig på Netinsight med hundra anställda varav en femtedel elektronikkonstruktörer.

- Vi anställer inte fler just nu men det kommer vi att göra på sikt, säger hon.

Och även hon håller med om att detta är positivt för andra branscher.

- Det är tydligt att de som tidigare fanns inom data och telekom idag i större utsträckning söker sig till mer etablerade bolag, som Astra-Zeneca, Alfa Laval och Atlas Copco. Man värderar anställningstrygghet och att det finns pengar i företaget, säger Maria Blom.

På tämligen nystartade Xelerated Packed Devices har man sett att andelen spontansökningar ökat den senaste tiden.

- Det kan bero på att vi är mer synliga idag. Det är särskilt de mindre erfarna som söker. Men även sådana som har arbete. De kanske oroar sig för framtiden och vill undersöka sina möjligheter, säger Joachim Roos på Xelerated.

- Vi minskar inte rekryteringen. Men vi är ju i en annan fas än de lite äldre företagen i och med att vi rampar upp verksamheten. Vi följer affärsplanen, och samtidigt har vi inte hunnit få dyra vanor, säger Roos.

Han ser utvecklingen som naturlig för en marknad som vuxit för fort i och med bredbandshysterin och som nu håller på att stabiliseras.

- Man måste ha mer is i magen än att gå på den dagsaktuella rapporteringen om man ska bygga en verksamhet. En viss vändning kommer om något år, säger Roos.

Han anser att verkstadsindustrin kunde ha fått del av kompetensen tidigare om man valt att betala bättre.

- Den traditionella synen på löner fungerar inte mot elektronikingenjörer som jobbar på en global arena. Vi ser till exempel att en del svenskar börjar söka sig hem från Silicon Valley och det måste ju påverka löneläget, säger Joachim Roos på Xelerated.

Dotcomdöden bra på sikt

Ska man hårdra det hela så kommer branschen till slutsatsen att dotcombranschen kan tacka dotcomdöden för att den har någon framtid. Typ "Kungen är död. Länge leve kungen."

Med det anser man att det krävs större bredd i tjänsteutbudet för att efterfrågan på 3G och bredband ska öka och vända marknaden. Och för att det ska gå att åstadkomma så måste kompetensen in i de traditionella branscherna. Och det gör den tack vare att marknaderna för data- och telekom just nu går på lågvarv.

Som någon uttryckt det: "Alla kan ju inte sälja julgranar via Internet billigare än det kostar att frakta dem."


Erika Ingvald
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)