JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lättare lödning med kontrollerad pasta
En viskositetsmätare som snabbt ger svar på när lodpastan går att löda utan att den kladdar fast i utrustningen lanseras av Japanska Malcom. Dessutom har företaget tagit fram en testutrustning som kontrollerar om komponenterna riskerar att lossna från lodpastan.
Viskositetsmätaren PC-1TL mäter snabbt och noggrant lodpastans viskositet, eller seghet, med hjälp av en spiralpump. Den har även en sensor som mäter temperaturen i lodpastan.

Att lodpastan har rätt viskositet är avgörande för att lödningen ska fungera problemfritt. En pasta med fel viskositet riskerar att fastna i utrustningen och proppa till så att tillverkningen försvåras och fördröjs. Ogynnsamma viskositetsförhållanden uppkommer när mönsterkorten legat för länge med lodpasta innan komponenterna monteras, när lodpastan legat för länge i stencilprintern eller när den har blivit för gammal.

Malcom lanserar även TK-1 Tackiness Tester som prövar lodpastans vidhäftningsförmåga, så kallad "tackiness". Vidhäftningsförmågan gör att komponenterna sitter kvar när kretskortet förflyttas i monteringsmaskinerna och lödugnen. Att lodpastan har bra vidhäftningsförmåga blir allt viktigare då lödöarna blir mindre och mängden lodpasta minskar.

Maskinen testar hur vidhäftningsförmågan varierar med hastigheten vid monteringen, efter hur långt ner komponenten trycks ner i lodpastan samt hur länge den hålls fast i pastan av monteringshuvudet. Med den vetskapen blir det lättare att anpassa monteringsmaskinerna efter lodpastans egenskaper.

Malcom representeras i Sverige av Uptech Norden.


Lisa Ringström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)