JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson fördjupar samarbetet med Texas Instruments
Ericsson Mobile Platforms vill bli världsledande med en hel portfölj av referensplattformar för GPRS- och 3G-terminaler. Ericssonkonceptet vilar på integrerade basbandschips från Texas Instruments och nu har företagen upphöjt en tidigare överenskommelse om samarbete till avtal. Subsystemet som företagen utvecklat kallas Gigacell.
- Det är deras signalprocessor men vår logiklösning, som vi äger rätten till, säger Tord Wingren, vd för plattformsbolaget.

Redan nu skeppar Ericsson Mobile Platforms 3G-prototyper och volymproduktionen kommer igång under fjärde kvartalet i år.

- Det är ingen hemlighet att vi har kontrakt med Sony Ericsson och Lucky Goldstar, men vi har dessutom skrivit ett antal kontrakt som kommer offentliggöras snart, säger Tord Wingren.

Redan i höstas lanserade Ericsson Mobile Platforms Carbon, en referensplattform för GPRS klass 8 och 10. Men företaget är inte först ut referensplattformar. På marknaden finns fyra, fem konkurrenter, däribland Agere som redan vid höstens lansering låg halvåret före Ericsson med massproduktion av GPRS-plattformar. Frågan är varför kunderna ska välja Ericssons lösning.

- GSM är till 80 procent hårdvara, i framtiden blir terminalerna till övervägande del mjukvara. Vi ser både funktionella och kostnadsmässiga fördelar med vår plattform. Bland annat är den skalbar så att man utifrån den kan skapa såväl enkla terminaler för telefoni som avancerade multimediaterminaler, säger Tord Wingren.

Möjligheten att köpa referensplattformar öppnar för nya spelare som inte är etablerade på den mobila marknaden att komma in med minimala investeringar i forskning och utveckling.

Den globala marknaden beräknas i år uppgå till 400 miljoner mobiltelefoner, därav beräknas ungefär hälften bygga på öppna lösningar. År 2005 beräknas två tredjedelar av alla mobiltelefoner baseras på plattformslösningar.

- Vårt mål är att bli världsledande på referensplattformar. För att vara världsledande bör man ha en tredjedel av marknaden, säger Tord Wingren.

Erika Ingvald
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)