JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Inköpskonsulter öppnar i Sverige
Amerikanska Isuppli, som säljer en rad olika tjänster för inköp av elektronikkomponenter, öppnar ett svenskt kontor under ledning av George Broman.
Ju mer kunskap man har om marknaden, och ju bättre nätverk man har, desto större är möjligheten att utföra ett bra inköpsjobb. Denna tämligen oemotsägliga sanning är grunden för Isuppli, ett amerikanskt företag som specialiserat sig på tjänster inom inköp av elektronikkomponenter.

Bolaget har nu etablerat sig i Sverige, där George Broman - tidigare på Fujitsus numera nedlagda Stockholmskontor - ska leda den nordiska verksamheten.

- Vi börjar i liten skala, men räknar förstås med att växa, säger han.

Företaget tillhandahåller tre typer av tjänster - marknadsanalyser, inköpskonsulter och inköpsnätverket Supplinet. På analyssidan ger man ut rapporter som konkurrerar med Dataquest, WSTS, IC Insight och andra elektronikanalytiker. Men poängen är att Isuppli har sin egen "market intelligence" att tillgå för inköpstjänsterna.

- Vi följer bland annat priset på 168 utvalda referenskomponenter, och får därmed mycket bra uppfattning om hur priserna fluktuerar, säger europasäljchefen Brent Hobson.

Inköpskonsulterna kan göra allt från konkret inköp till materialoptimering och översyn av inköpsstrategier för hela eller delar av ett företags komponentbehov. I många fall använder sig dessa konsulter av nätverket Supplinet, ett nätverk som matchar befintliga partier av komponenter och företag som har behov av dessa. Komponenterna fraktas av budfirman UPS till ett centrallager där partierna vid behov kan delas och slås samman med andra partier innan de skickas vidare. Allt går på 48 timmar, och Isuppli tar enbart betalt för tjänsten - komponenterna säljs vidare till oförändrat pris.

Företaget grundades av Derek Lidow, tidigare chef för International Rectifier. Han tröttnade på att så mycket tid och pengar gick förlorade för elektronikindustrin på grund av dålig hantering av försörjningskedjan, och beslöt att göra något åt problemet. Idag har Isuppli 150 medarbetare, inklusive 45 analytiker varav fyra finns i Europa.

Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)