JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Helt digital DA-omvandlare
Det låter som en självmotsägelse, men amerikanska Impinj har tagit fram en digital-till-analogomvandlare som kan integreras i kiselsystem och tillverkas i en rent digital process.
Att integrera AD- och DA-omvandlare i vanlig CMOS har ansetts höra framtiden till. Men nu hävdar amerikanska Impinj att åtminstone DA-problemet är löst. Och man har börjat sälja ett verktyg för ändamålet.

Med prototypsatsen kan man använda företagets 14-bitars, 300 Msampel/s DA-omvandlare och se hur den fungerar ihop med den egna logiken, som laddas ned i en FPGA. När konstruktionen fungerar kan den omvandlas till en asic.

Målgruppen är framför allt basstationskonstruktörer och andra som behöver kraftfull DA-omvandling med hög precision. Impinj uppger att DA-omvandlaren har bättre linearitet, större spuriosfritt dynamiskt område och dessutom är strömsnålare än konkurrerande fristående DA-omvandlare.

I en 0,25 μm-process upptar DA-omvandlaren bara 0,5 mm2 och drar inte mer än 50 mW. Kretsarna kan göras i ren digital CMOS hos kiselsmedjorna TSMC, UMC och Chartered.

Impinjs hemlighet kallas "self-adapting silicon" en typ av transistor som kan trimmas efter tillverkningen. Om en vanlig transistor ses som en strömbrytare kan den, mycket förenklat, förvandlas till en dimmer med Impinjs teknik.

DA-omvandlaren är första steget i Impinjs ambition: att utsträcka Moores lag till att även gälla analog konstruktion.

Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)