JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hålkort ger triljon bitar
IBM och Nanochips är två exempel på företag som utnyttjar mems - mikroelektromekaniska system - för framtida mastodontminne.
Liksom Thinfilms polymerminnen lovar mems-minnena nästan löjligt stor minneskapacitet. IBMs forskningsprojekt Millipede demonstrerade under sommaren en packningstäthet motsvarande en triljon (1018) bitar per kvadrattum.

Företaget har räknat ut att det motsvarar 25 miljoner boksidor på en yta stor som ett frimärke. Fast testchipset som företaget tagit fram ger "bara" 200 gigabit per kvadrattum.

Minnet tillverkas genom att en matris med tusentals minimala spetsar trycks ner i en några nanometer tunnplastfilm, därav namnet Millipede, tusenfoting. Varje spets har en resistor, som värms upp så att plasten smälter och bildar en grop när en bit ska skrivas.

Resultatet blir ett hålkort i nanoskala. Till skillnad från hålkort kan man sudda genom att smälta polymeren så att den rinner tillbaka i gropen igen.

För att läsa minnet hettas resistorn i spetsen upp till en lägre temperatur än skrivtemperaturen. Resistorn kyls en aning när spetsen sänks ner i en grop, vilket ger en mätbar resistansförändring.
Det lär dock dröja ett antal år tills minnena når marknaden.

En matris med resistorförsedda spetsar smälter gropar i en tunn plastfilm.

Charlotta von Schultz
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)