JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenska mönsterkort i volym ett minne blott
Den 20 december stannar Multeks fabrik i Kumla för gott

Volymproduktion av mönsterkort verkar vara ett avslutat kapitel inom svensk verkstadsindustri. I våras stängde Elektrotryck mönsterkortsfabriken i Timrå.Norrköping PCB gick i konkurs i höstas och konkursförvaltarens försök att rädda kvar fabriken misslyckades.Den 20 december stänger Multek mönsterkortsfabriken i Kumla.
I oktober år 2000 kunde Elektroniktidningen berätta om hur mönsterkortsjätten Multek, som ägs av Flextronics, köpt Ericssons mönsterkortsfabrik i Kumla.

Fredag den 6 december i år kom beskedet att Multek lägger ner fabriken i Kumla.

- Den 20:e december stänger vi ner produktionen. Sedan kommer avvecklingen att en del tid, med försäljning och flytt av maskiner. Vi måste inventera maskinbeståndet, ta reda på vad det är värt och kontakta olika bolag för försäljningen, berättar Jonas Hellnemo, fabrikschef på Multek i Kumla.

Eventuellt kan en del maskiner komma att flyttas till Multeks andra fabriker, andra säljs för att täcka en del av förlusterna.

- I oktober tog vi ett beslut om att halvera antalet anställda, och 90 av de 180 anställda vid mönsterkortsfabriken varslades om uppsägning. Då var tanken att styra om produktionen mot prototyptillverkning, men det räckte inte för att rädda fabriken, säger Jonas Hellnemo.

Nu blir samtliga 180 av med jobbet när hela fabriken läggs ned. Av de 180 anställda hör 123 till produktionen och resterande 57 är tjänstemän. Förmodligen kommer ingen av dessa att erbjudas jobb på andra håll i koncernen. Fabriken i Kumla är den enda verksamhet som Multek har i Sverige, närmsta anläggning är fabriken i Tyskland.

Gått dåligt länge

I Nerikes Allehanda kunde man nyligen läsa att Kumlafabriken gått med åtskilliga miljoner i förlust varje månad i över ett år, en uppgift Jonas Hellnemo bekräftar utan att vilja precisera summan mer än så.

- Rent ekonomiskt har vi gått dåligt under lång tid. Vad jag kan se utifrån den verksamhet vi har haft i Kumla är det väldigt svårt att konkurrera med lågkostnadsländerna i exempelvis Asien när det gäller mönsterkortsproduktion. De asiatiska länderna är dessutom väldigt starka tekniskt sett.

Samtidigt med nedläggningen i Kumla stängs en av Multek-koncernens mönsterkortsfabriker i Kalifornien. Enligt nyhetsbrevet Evertiq överväger koncernledningen i USA att även lägga ner den tyska fabriken i Boeblingen nära Stuttgart, vilket skulle innebära att Multek lämnar Europa helt och hållet.

Jonas Hellnemo kan varken bekräfta eller dementera ryktena om nedläggning av fabriken i Tyskland.

- Det är ingenting jag hört från officiellt håll. Jag vet inte var eller hur de ryktena uppstått.

Torun Bager
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)