JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tre minuter med Lars Liljeryd på Coding Technologies...
...vars ljudkodningteknik Spectral band replication (SBR) blir standard i allt fler sammanhang. Nu har NEC och Mitsubishi beställt en lågeffektversion av tekniken.
Hur sänker man effekten på en algoritm?
- Knepet är att göra ljudavkodningen i färre beräkningssteg. Man prutar marginellt på ljudkvaliteten men sparar runt 30-40 procent av beräkningarna.

SBR adderas som ett "turbo" till andra kodtekniker och sänker bandbreddskravet med 30-40 procent. Var används SBR i dag?
- I de tunga standarderna för audiokodare, det vill säga Layer 2, mp3, och AAC. Den finns i dvd-spelare, mp3-spelare, i XM:s radioapparater för direktsändande satelliter och i prototyper för den digitala AM-radiotekniken DRM.

Var ska lågeffektversionen användas?
- I 2,5- och 3G-telefoner och kanske i strömsnåla musikspelare. För att sänka batterikonsumtionen. Den är till för avkodning av AAC+SBR. Kodaren är den vanliga. Bitströmmarna är helt kompatibla.

Du lärde mig en gång att talkodning och musikkodning ställer olika krav. Lågeffektversionen är för mobiltelefoner?
- Ja, men faktiskt för musikkodning. Vi har SBR-teknik även för två stycken talkodare, men det är inte officiellt ännu. Jag kan inte ge några detaljer.

Vad betyder detta ekonomiskt för ditt företag Coding technologies?
- Det här är en push för oss på den framtida mobiltelefonmarknaden. Den japanska mobiltelefonindustrin är ju rätt stor. Det här innebär en betydande intäktsström för företaget.
- Jag är helt övertygad om att vi kommer att få ännu fler kunder till lågeffektversionen eftersom AAC är föreslagen som 3G-standard. I och med blir rimligen också AAC+SBR standard.

Kommer SBR att adderas till ytterligare ljudkodningstekniker, som Real media eller Microsoft media?
- Flera audiokodare är en möjlighet. Intresset finns. Jag kan inte nämna några namn.
- Vår affärsidé var att hjälpa audiokodare att förbättra sin effektivitet. Vi började med de tunga standarderna. För att bibehålla konkurrensen måste de andra nu hänga på eller hitta bättre teknik än vi har - men sådan har vi inte sett ännu.

Växer företaget?
- Vi är trettio man idag. För ett år sedan var vi tjugo.

Jan Tångring
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)