JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vill göra de smarta korten ännu smartare
Smarta kort är en jättebransch med god tillväxt där flera av de starkaste aktörerna finns i Europa. Det svenska intresset har dock varit magert, i synnerhet på hårdvarusidan, men det vill Omid Aval på uppstartsföretaget Smarticware ändra på.
- Vi har lösningar som kan ge smarta kort fler funktioner, mer kapacitet och högre prestanda. Under året räknar jag med att vi etablerar samarbete med de stora aktörerna i branschen - vi har börjat diskutera med exempelvis Infineon, ST Microelectronics och några smartkortsleverantörer. Vi utvecklar egna produkter också.
Det säger Omid Aval, grundare och ägare av uppstartsföretaget Smarticware, nyligen inflyttad i tillväxtkuvösen Growhouse i Kista. Han ger ett oerhört dynamiskt intryck och flödar av optimism.

- Det görs 5 miljarder chips till smarta kort om året, en siffra som ökar med 30 procent per år. Totalmarknaden är värd 30 miljarder och vi behöver inte ens en promille av den marknaden för att det här ska bli en framgång.

- Jag kanske är optimist, men jag tror på intäkter kring 50 miljoner kronor inom ett år.

Det vore i så fall mycket snabbt marscherat. Chalmersingenjören Omid Aval grundade sitt företag förra året, efter att ha jobbat med elektronikkonstruktion och annat inom Ericsson, Saab och Sonera i flera år. Från Almi har han fått såddfinansiering på 400 000 kronor och dessutom har han fått 300 000 från Nutek efter att ha vunnit en tävling. Annan finansiering finns också. Några anställda finns inte ännu, men ett tiotal personer är engagerade i företaget på konsultbasis och liknande.

- De vi hittills har engagerat är en kärna av mycket kompetenta människor. Vi vet precis hur resten av företaget ska se ut också, och planerar att rekrytera mer duktigt folk. Inom ett år räknar jag med att ha runt 50 personer i företaget.

Han vill inte gå närmare in på exakt hur företagets teknik fungerar, men säger att företaget utvecklar asicbaserade lösningar för exempelvis integration av fingeravtrycksläsare, brandvägg samt hjälpprocessorer för ökad säkerhet och förbättrat minne i smarta kort. Tillämpningsidéer är det ingen brist på - Omid Aval nämner digitala pass, "supersmartkort" som ersätter alla andra smarta kort i plånboken och SIM-kort som uppgraderar äldre mobiltelefoner. Inget av detta behöver ligga längre bort än ett år, hävdar han.

- Vanliga GSM-telefoner kan också dra nytta av att Internet blir mer mobilt. Vi kan bygga in en avancerad browser i SIM-kortet och på så sätt kompensera för att mobilen är mindre intelligent. Det ökar trafiken och är därför intressant för mobiloperatörer, säger han.

I hans visioner ingår också ett allians med halvledarföretag och andra stora aktörer för säkrare chips, inom EUs sjätte ramprogram.

- Vi har en stor fördel i att vi är neutrala. Jag hoppas vi har en allians klar före sommaren.
Att så få företag i Sverige satsar på hårdvara för smarta kort är inget bekymmer.

- Det är märkligt eftersom vi har precis rätt kompetens här, till exempel asickonstruktörer av världsklass. Men att så få andra satsar är bara bra för oss - det gör oss helt unika i Norden.

Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)