JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Få ut mer av simuleringarna
Rose från ISS distribuerar körningarna och håller reda på alla filer
Rose är ett svenskt program som automatiserar jobbet att hålla rätt på alla filer som alstras när en asickonstruktion simuleras, emuleras och testas. Programmet ser också till att distribuera alla beräkningar till ledig datorkapacitet i nätverket.

Företaget ISS i Bromma är nog mest känt som distributör av konstruktionsverktyg, bland annat verifieringshjälpmedel från Verisity. Men man är även konstruktionskonsulter och denna kombination har nu resulterat i en egen produkt, programmet Rose som ska uttydas Regression Optimiser.

- Att verifiera en asic tar lång tid, och i vår konsultverksamhet har vi märkt mycket av tiden går åt till att vänta på programkörningar, att hålla reda på filer och försäkra sig om vilka filer som är relevanta. Med Rose automatiserar vi den processen, säger Jim Nordin på ISS.

Poängen är att användarna antingen kan få ner tiden för verifieringar eller öka kvaliteten. Personer som tidigare varit sysselsatta med att hålla rätt på de ofta tiotusentals filerna som krävs för verifieringen får nu större möjligheter att ägna sig åt mer produktivt arbete.

Känner av feltäckningen

Produkten riktar sig främst till företag som redan idag har en feltäckningsbaserad testmetodik, det vill säga försöker svara på hur väl konstruktionen är testad snarare än hur den uppträder vid enskilda testfall.

Metoden kräver mycket datakraft, därav ambitionen att sprida beräkningarna på fler datorer. Lika viktigt är dock att Rose även håller reda på resultaten av beräkningarna, vilket inte andra program för distribuerad exekvering klarar.

Rose mäter hur mycket bidrag till feltäckningen olika beräkningar ger. När programmet märker att bidragen minskar så stoppas verifieringen. Vanligen har då bara en tämligen liten del av asicen testats. Användaren kan då välja en ny svit verifieringsprogram och gå vidare. Programmet talar om vilka testfall som bidrar med mest feltäckning, vilket får ner antalet simuleringar.

Processen, en form av regressionstest, upprepas tills tillräckligt stor feltäckningsprocent uppnåtts. Användaren styr villkoren för simuleringen ska avbrytas och likaså vad som är en acceptabel feltäckningsgrad.

Enligt ISS har Rose gynnsam effekt på verifieringar av konstruktioner från 50 000 grindar och uppåt.

I och med lanseringen av Rose har ISS även gått med i Verisitys allians av utvecklingspartner, vilket ger ISS ett visst globalt marknadsfönster. Rose jobbar bra ihop med Verisitys verifieringsprogram Specman. Men Jim Nordin påpekar noga att det fungerar lika bra med exempelvis Synopsys Vera eller Cadence Testbuilder.

Förra året lanserade ISS även AVM (asic verification manager) för utveckling av testbänkar. AVM och Rose kan förstås arbeta tillsammans, men fungerar även oberoende av varandra. Listpriset för Rose ligger på 5 000 dollar per licens och år.

Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)