JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tunna kretsar för papper och kläder
Schweiziska EM Microelectronic har utvecklat en process som gör integrerade kretsar tillräckligt tunna och böjliga för att kunna byggas in i till exempel pappersark eller i klädetiketter.
EM Microelectronic grundades i mitten av 70-talet och utvecklade extremt små och strömsnåla kretsar till armbandsur. Företaget ägs numera av klocktillverkaren Swatch och har breddat utbudet.

Förutom kretsar till klockor utvecklar man bland annat RFID-kretsar, kretsar till smarta kort, styrkretsar med mycket låg strömförbrukning och drivkretsar till LCD-skärmar liksom sensorer och optoelektronik.
- Vi tar vanliga sextums- och åttatums kiselskivor med integrerade kretsar på och slipar ner dem till mellan 100 μm och 180 μm, säger Nicolas Cuendet som är marknadschef på EM Microelectronic.

Processen är i drift sedan ungefär ett år men nu går man ut och erbjuder tjänsten till externa kunder. I labbet har företaget lyckats komma ned till 50 μm, ungefär halva tjockleken av ett vanligt brevpapper. Den processen är dock inte färdigutvecklad ännu. Och enligt företaget är det fullt möjligt att komma ner till 25 μm.

- Processen är en kombination av mekanisk slipning och kemisk polering. Den senare används för att avlägsna spänningar som kan uppstå vid slipningen.

Processen påverkar inte heller elektriska prestanda.
Exakt hur mycket det kostar att slipa ner en wafer vill Nicolas Cuendet inte säga.

- Priset beror på hur många skivor det är och vilken tjocklek kunden vill ha.

De tunna kretsarna är tänkta att användas i till exempel smarta kort, klädetiketter, i formsprutade plasthöljen, i medicinsk elektronik eller för att märka böcker. Men företaget ser också tillämpningar för tekniken i mobiltelefoner eller andra handhållna konsumentprodukter.

Kretsarna kan monteras på konventionellt sätt med trådbondning eller som flip-chip eller chip-on-board.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)