JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Säker snabb montering
Siemens trotsar konjunkturen med ny monteringsmaskin

Med en användarvänlig högprecisionsmaskin för komponentmontering, byggd i kolfiber och med kapacitet för montering i z-led trotsar Siemens Dematic konjunkturen inom elektronikproduktion.
Det kan tyckas vågat att lansera en ny monteringsmaskin för kretskort idag, när konkurser och neddragningar inom den producerande elektronikindustrin står som spön i backen och begagnade monteringslinor går på auktion för en spottstyver. Men Siemens Dematic räds inte konjunkturläget vid lanseringen av ytmonteringsmaskinen SiplaceHF.

- Man kan inte släppa en ny maskin nu om den inte ger mycket stora fördelar, kommenterar Sven Buchholz, produktchef på Siemens Dematic.

- Japanerna dumpar marknaden med låga priser, och det enda vi har kvar att konkurrera med är kvalitet.

Om man bara tittar till specifikationerna är inte Siplace HF särskilt snabb jämfört med konkurrenterna. Men det överensstämmer inte med sanningen, hävdar Sven Buchholz.

- Om man struntar i siffrorna i specifikationerna, som bara bygger på ren benchmarking, och istället tittar på den faktiska hastigheten och antalet färdigmonterade komponenter per timme så leder vi stort, påstår han.

- Enligt specifikationerna är vår maskin hälften så snabb som konkurrenterna, men i verkligheten är den dubbelt så snabb.

Siemens nya monteringsmaskin Siplace HF jobbar i alla fall snabbare och med större precision än sina föregångare. Den är även mindre och lättare, eftersom den är byggd i kolfiber istället för aluminium, och klarar praktiskt taget alla ytmonterade komponenter med en hastighet på 17 000 komponenter i timmen. Tack vare dubbla monteringshuvuden klarar den höghastighetsmontering med hög precision.

Två moment samtidigt


Siplace HF består av nyheter både när det gäller maskinvara och programvara. När det gäller ny programvara går det bra att uppgradera sina äldre maskiner - programvaran finns som uppgraderingspaket på cd.

En sådan uppgradering ger bland annat en ny teknik för att kontrollera monteringsarmens rörelser. Tidigare lyfte maskinen upp en komponent, kontrollerade att den satt fast, och monterade den därefter. Nu kontrollerar maskinen om komponenten sitter fast redan i själva lyftmomentet, eftersom säkerheten är så hög att man oftast inte missar att plocka upp en komponent, och den gamla metoden därför tar onödigt mycket tid. I de fall komponenten inte följer med upp får man göra om momentet.

Siemens har arbetat hårt med att få den nya monteringsmaskinen användarvänlig. När man lyfter på huven finns allting lättillgängligt, allt är rackmonterat och går lätt att ta ur. Användarvänligheten handlar inte bara om att vara vänlig mot användarna, utan är en viktig faktor för att spara dyrbar produktionstid.

Förändringarna när det gäller maskinvaran handlar inte bara om nya material. Siplace HF klarar nu även av montering längs z-axeln. Den är bestyckad enbart med linjära motorer, som är praktiskt taget underhållsfria och ger en lägre ljudnivå än alternativen.

Siplace HF är den första monteringsmaskinen som klarar två monteringsmetoder med samma maskin. Dels "collect and place" som används för vanliga ytmonterade kretsar, och "pick and place" för avancerade kapslar och exotiska komponenter i udda format. Den kan hantera komponenter i storlekar från de minsta på 0,3 x 0,6 mm, små som dammkorn, till stora komponenter ända upp till 200 x 125 mm.

Maskinen kan byggas in i en produktionslinje eller användas fristående, och är kompatibel med andra modeller byggda på Siplace-plattformen.

Torun Bager
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)