JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svanmärkta mönsterkort till hösten
Till hösten blir det möjligt att märka brom- och blyfria mönsterkort med Svanensymbolen. Tillverkarna är positiva även om efterfrågan fortfarande är mycket liten.
Svanen är det officiella nordiska miljömärket som instiftats av Nordiska Ministerrådet. Arbetet med Svanen sköts av SIS Miljömärkning AB, ett icke vinstdrivande bolag, på uppdrag av regering och riksdag.

Svanen visar att en produkt är ett bra val för miljön. Den gröna symbolen finns inom cirka 60 olika produktgrupper, bland annat tvättmedel, möbler och hotell.

Märkningen gäller oftast i tre år, därefter höjs kraven successivt och företaget måste ansöka om märket på nytt. SIS Miljömärkning tar en avgift för märkningen på 0,3 procent av produktens omsättning, plus en startkostnad på 18 000 kronor.
Elektroniktidningen har varit Svanmärkt sedan oktober 1998.
- Förslaget går ut på remiss i dagarna och sedan hoppas vi kunna anta kraven för Svanmärkning av mönsterkort i oktober, säger Erik Sylwan på SIS Miljömärkning, det företag som sköter Svanmärkningen.

Två självklara kriterier för Svanmärkningen är att mönsterkorten inte får innehålla bromerade flamskyddsmedel eller bly. Vidare ska korten vara anpassade för blyfri lödning.

- Men vi ställer också krav på att de nya flamskyddsmedel som används inte är cancerframkallande eller ger fosterskador.

Kraven för Svanmärkningen av mönsterkort har i huvudsak tagits fram av SIS Miljömärkning, även om man fört vissa diskussioner med branschen.

- Vi har provat ett nytt koncept för att komma fram snabbare till ett förslag, säger Erik Sylwan.
Förslaget, som går att ladda ner från företagets hemsida, ska nu på remiss under två månader hos ett sextiotal företag, miljöorganisationer och myndigheter. Om allt går vägen kan kraven sedan spikas i oktober.

Slutkunderna kommer dock inte att kunna se om mönsterkortet i den nyinköpta elektronikprylen är Svanmärkt eftersom symbolen inte får sitta på utsidan av den färdiga produkten.

- Vi tror att Svanmärkningen kan ge marknadsfördelar för mönsterkortstillverkarna och samtidigt vara en hjälp i deras omställning för att klara EU:s direktiv om brom och bly till 2006.

Från branschen är tongångarna positiva även om ingen lovar att Svanmärka sina kort.

- Vi tycker det är jättebra idé, säger Carl-Eric Persson tillförordnad vd på Elektroprocess i Borlänge.

Han får medhåll av Ekeröföretaget Elektrotrycks vd Hans Stål:

- Det är jättebra, alla sliter med frågan.

I dagsläget kostar halogenfria mönsterkort runt 10 procent extra vilket får många kunder att välja billigare standardprodukter.

- Av vår produktion är det inte mer än kanske tio procent som är halogenfritt men kommer det en uppgång blir det kanske mer, säger Hans Stål.

- Ett det är dyrare idag beror på att det är så liten efterfrågan, ökar volymerna borde det rimligen bli så att priserna går ned, säger Carl-Eric Persson.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)