JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Medvind för Rapid IO
Kretsar som stöder standarden börjar nå marknaden, Texas Instruments går med i styrgruppen

Tundra erbjuder kretsar, Motorola, Intrinsity och Redswitch har visat fungerande kisel, och under året väntas ytterligare ett antal företag presentera Rapid IO-kretsar.Standarden fick även draghjälp när Texas Instruments nyligen sällade sig till Rapid IO Trade Association, där Ericsson redan ingår.
- Vi är övertygade om att Rapid IO kommer att nå målet att bli standarden för förbindningar i inbyggda system, säger Sam Fuller som är ordförande i organisationen Rapid IO Trade Association.

Den paketkopplade standarden, som kan förbinda kretsar på ett kretskort såväl som kretskort via bakplan, har gjort flera viktiga framsteg under våren. Redan under fjolåret kom de första FPGA-kretsarna som stöder standarden från FPGA-leverantörerna Xilinx och Altera. Numera finns processorer som stöder tekniken såväl som bussbryggor och så kallade switchfabric-kretsar. Fler lanseringar väntas under året.

En viktig milstolpe uppnåddes när Motorola i slutet av mars demonstrerade fungerande provkretsar för sin kommande kommunikationsprocessor PowerQuicc III, med inbyggd styrenhet för 8-bitars Rapid IO-kommunikation. Det var Motorola som tillsammans med Mercury Computer Systems utvecklade den ursprungliga specifikationen, som sedan år 2000 drivs vidare av Rapid IO Trade Association. Först nu har Motorola visat kisel som stöder standarden.

Även Intrinsity har på sistone visat upp processorer som stöder tekniken. Intrinsity erbjuder redan nu provexemplar av den snabba processorn Fast Math, som utrustats med två stycken 8-bitars Rapid IO-portar som klockas 500 MHz. Företaget lanserade dessutom nyligen en lågeffektsversion, Fast Math LP, som presenterades i förra numret av Elektroniktidningen.

En annan viktig del i förbindningsfaunan är så kallade switchfabric-kretsar och bussbryggor. Kanadensiska Tundra säger sig vara först på marknaden med sådana kretsar.

Företaget erbjuder dels switchfabric-kretsen Tsi500 med fyra stycken 8-bitars Rapid IO-gränssnitt, dels bussbryggan Tsi400 som förbinder Rapid IO-kretsar med kretsar för PCI och PCI-X.

- Vi ser ett enormt intresse från användare med PCI-arv, sade Victor Menasce när kretsarna lanserades i slutet av mars.

Företaget erbjuder även en utvecklingsplattform där konstruktörer kan verifiera att kretsar från olika tillverkare fungerar tillsammans.

Man kan även utnyttja kortet vid den tidiga programvaruutvecklingen.

Ytterligare ett intressant bidrag kommer från numera Agilent-ägda Redswitch. Företaget utvecklar RS-1001, en 16-ports seriell-parallell switch-hybrid, som även har en inbyggd PCI-X-brygga. Kretsen finns emellertid inte tillgänglig för försäljning ännu.

DSP- och telekomstöd

Förbindningsstandarden fick dessutom en viktig bekräftelse när DSP-jätten Texas Instruments nyligen tog plats som den nion-de medlemmen i styrgruppen för Rapid IO Trade Association. I styrgruppen sitter sedan tidigare telekomföretag som Ericsson, Alcatel och Lucent.

- Ericsson stöder Rapid IO på grund av den goda prestandan hos de produkter som följer standarden, för att det finns produkter från flera leverantörer och för att standardiseringsprocessen följer ISO-procedurerna, vilket är väldigt viktigt, säger Louis-Francois Pau, som representerar Ericsson i Rapid IO Trade Associations styrgrupp.

Eric Mantion, på analysföretaget Instat/MDR, tror att standarden kommer att få stort genomslag i bakplan såväl som infrastruktur för mobiltelefoni inom de närmaste tre åren. Han menar att de tre största utmaningarna för standarden är att få fler tillverkare av switchfabric-kretsar att anamma seriell Rapid IO som bakplanslösning, att få organisationen Advanced TCA (Tele-com Computing Architecture) att godkänna Rapid IO som standard samt att få bättre stöd för parallell Rapid IO från processortillverkarna. Närmast till hands ligger PowerPC-processorer från IBM och Motorola.

- Jag tror att de här tre utmaningarna kommer att klaras av inom de närmaste 12 till 18 månaderna, säger han.

Charlotta von Schultz
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)