JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hitta saker, få nya vänner, bli herre på täppan
GPS-sakletarna finns redan i en skog nära dig

GPS kan vara ett ovärderligt arbetsverktyg för sjömän, logistikföretag och taxichaufförer med svag lokalkännedom.Det kan också vara 40-årspresenten till dig som visserligen varken seglar eller fjällvandrar, men ändå har allt.
Geocaching: www.geocaching.com
Letterboxing: www.letterboxing.com
Minutewar: www.minutewar.org
Geodashing: www.geodashing.org
Tillhör du den senare kategorin är du knappast ensam. Tvärtom har likasinnade världen över slagit sina påsar (eller kanske snarare tupperware-lådor, mer om det nedan) ihop och hittat problem till denna lösning.

GPS har inneburit ett verkligt uppsving för sakletarrörelsen.

Ja, det finns en sakletarrörelse. Letterboxing kallas den, har rötter tillbaka till det viktorianska England, och är komplett med eget nyhetsbrev och naturligtvis en "Klubb 100" för dem som hittat flest gömda saker.

I sin GPS-form är sakletarrörelsen mest känd som Geocaching. Geocaching går i korthet ut på att någon gömmer en vädertålig låda innehållande värdesaker (eller åtminstone saker som med en liberal tolkning kan sägas vara av värde), ett grattis-meddelande (oftast med en uppmaning att ta för sig av värdesakerna och lämna något i stället), och en loggbok där man kan skriva upp sig om man hittat skatten.

Sedan går denne någon in på Geocachings hemsida och talar om vilka koordinater skatten är gömd på, lägger upp en nedladdningsbar fil med vägpunkter samt litet ledtrådar hur man hittar dit. Geocaching är i dag en mycket aktiv hobby, och man kan hitta lådor utplacerade jorden över, från berg på Grönland till massgravar i Kambodja.

1 761 lådor i Sverige
För den som inte känner sig fullt så äventyrlig finns det i skrivande stund 1 761 lådor bara i Sverige, från Skånes sydkust till toppstugan på Kebnekajse (ledtråd: den är gömd under en sten).

Mellan den 6 och 12 oktober placerades 22 nya sakletarburkar ut i de svenska skogarna. Chansen är överhängande att det redan ligger en unikabox med en kinderäggleksak och ett skosnöre i under en trädrot någonstans i närheten av din favoritbadsjö på landet.

Det finns varianter på den enkla matlådeskattkistan. En del skatter består av flera led, där den första lådan innehåller ledtrådarna hur man ska hitta nästa, och så vidare. Målet kan också vara en webbkamera, som man "hittar" genom att se till att vara på bild på.

Sänk fartyg med GPS
För den som känner sig mer tävlingsinriktad finns Minutewar. Grundidén är att man tänker sig minutangivelsen för koordinaterna på din GPS som ett rutnät om 60 x 60 rutor. Detta är spelplanen för Minutewar. Genom att ta sig till en viss minutkoordinat kan man "flagga" den rutan.

Sedan är det bara att dela upp sig på lag och hitta på spelregler. Minutewar är för närvarande inne på parti 14 sedan starten, och olika omgångar har haft olika regler, från enklare "herre på täppan"-varianter till sänka fartyg.

Och så har vi Geodashing, som kan sägas vara en slags global orientering. Kontrollerna är i det här fallet av en dator slumpgenererade vägpunkter över hela världen. Ett parti pågår i en månad, och man kan tävla i lag eller individuellt. Den som loggat flest kontroller när tiden gått ut vinner.

I det senaste Geodashingpartiet delades förstaplatsen mellan Jack Frickey och Wanderer, som bägge på en månad samlat ihop 69 kontrollpunkter under 23 utfärder. Man kan på sätt och vis förstå att Wanderer valt att vara anonym.

Elias Nordling
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)