JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ett inbyggt land
Trots det tuffa konjunkturläget i elektronikindustrin torde Sverige höra till världens mest framstående länder när det gäller inbyggda system. Industrin kryllar av dem - i exempelvis ABBs robotar, Volvos bilar, Saabs flygplan och Elektas strålknivar finns mängder av elektronik som definitivt faller i denna kategori. Liksom förstås i många av Ericssons produkter.

Lika intressant är att det här i landet finns en lång rad programvaruföretag som gör hjälpmedel för denna bransch. Här är företagen kanske inte lika namnkunniga, men nämns likväl med respekt bland gelikar världen runt.

Enea, IAR, Telelogic, Nohau och Virtutech är några exempel. Eneas operativsystem OSE med tillhörande utvecklingsverktyg används inte bara av Ericsson utan av ett flertal telekomtillverkare. IARs verktygsserie Embedded Workbench används av tusentals programutvecklare, och företaget är mer eller mindre hovleverantör till flera av de ledande mikroprocessortillverkarna, som i flera fall bekostar delar av företagets utvecklingsarbete. Telelogic hör till de ledande bolagen inom programutvecklingsspråket UML, och driver aktivt på vidareutvecklingen av denna standard. Nohau är möjligen mer känt i Sverige som distributör, men de egenutvecklade emulatorerna är med och slåss i världstoppen. Och Virtutechs processorutvecklingsverktyg används av såväl universitet som halvledarleverantörer i världsklass. Fler exempel finns.

Man kan jämföra med de svenska ansträngningarna att ta fram hårdvara. Företag som Switchcore, Xelerated och Optillion håller förvisso på att ta för sig här. Men programvaruföretagen har onekligen fått bättre fotfäste i världstoppen. Jämförelsen är inte helt rättvis - programvarubolagen har hållit på längre, och det tar tid för hårdvara att etablera sig. Trots det har hårdvarubolagen fått massor av uppmärksamhet, medan styrkan i den svenska nischen "programvara för inbyggda system" inte är så känd som den förtjänar att vara.

Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)