JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Note köper Itab Elektronik
Genom att köpa verkstadsföretagets ITABs elektronikbolag, med fabriker i Nyköping och Skänninge, täpper snabbväxaren Note till en geografisk lucka och positionerar sig regionalt i östra Sverige.
- Itab Elektronik AB är ett mycket välskött företag och vi har varit intresserade av dem länge. En av våra strategier är att erbjuda kunden närhet. Fabrikerna i Skänninge och Nyköping gör oss kompletta gällande täckning av viktiga områden i Sverige, säger Sten Dybeck, styrelseordförande, Note AB.

Enligt Dybeck har Note sina främsta konkurrenter Flextronics och Partnertech.

- Det vi köper är två välskötta fabriker och med dem får vi en plattform för fortsatt tillväxt. Framtiden ser ljus ut för Note. Vid en konjunkturuppgång kan det bli riktigt spännande, säger företagets vd Erik Stenfors.

Köpeskillingen, 15 000 nyemitterade Noteaktier, gör börsnoterade ITAB till delägare i Note om affären går igenom vid bolagsstämman den 15 december. Dessutom blir Note en strategisk samarbetspartner i ITABs affärsområde Plast.

Note får i sin tur nya viktiga kunder via förvärvet, som ABB, där ITAB Elektronik varit med och utvecklat säkerhetssystem för högspänningsöverföring.

Note har 700 anställda i Sverige, och produktionsanläggningar i Norrtälje, Lund, Torsby och Borås. Företaget har också labb och försäljningskontor i Kista och Göteborg. Utomlands har man en fabrik i Litauen och verksamhet i Centraleuropa som koordineras från Gdansk. Och via den så kallade EMS-alliance har man marknadsnära partners i Brasilien, Kina, Indien, Italien och i USA.

- Kunderna i ITABs elektronikverksamhet kommer att få tillgång till våra internationella nätverk och globala inköp, säger Sten Dybeck.
Viktigt när det uppstår komponentbrist i inledningen av en konjunkturuppgång, både vid allokering och prissättning, något man redan märkt av på olika produktgrupper. Alliansen har nämligen med framgång placerat sig på den globala, prioriterade listan när det gäller inköp av komponenter.

- Om någon får så är det vi, säger Notes VD Erik Stenfors på en direkt fråga om tilldelningen av flashminnen för början av nästa år.

Itab sysselsätter cirka 60 personer och beräknas omsätta 90 miljoner kronor i år.

Note har vuxit snabbt de senaste åren, till hälften genom förvärv, till hälften organiskt. Med köpet av Itab får Note en omsättning på dryga 1,2 miljarder kronor, en reavinst om bortåt 13 miljoner kronor och cirka 800 anställda i Sverige och Baltikum.

- Vi har lovat att vi ska börsnoteras senast 2005. Denna affär ska ses som ett steg på vägen mot en notering, säger NOTEs styrelseordförande Sten Dybeck.

Erika Ingvald
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)