JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Billigare Bluetoothtest med Bluetest
Ny testteknik kan reducera kostnaderna Bluetoothutrustning avsevärt. Det anser Per-Simon Kildal på Bluetest, som utvecklat en billig testteknik för radiomätningar. Men för att få sina Bluetoothprodukter kvalificerade krävs det fortfarande att man använder traditionella testmetoder.
En anledning till att det är så dyrt att kvalificera nya Bluetoothprodukter (se artikel i Elektroniktidningen nr 18/2003) är att ett traditionell EMC-test måste utföras i en skärmad testkammare med reflektionsabsorberande väggar. Sådana kammare är dyra att bygga och dyra att driva.

- Det man mäter är strålningsdiagram, och det är egentligen oväsentligt för system som inte använder riktade antenner, hävdar Per-Simon Kildal som är professor på Chalmers och grundare av Bluetest.

Företaget har gjort en testkammare i miniatyr med reflekterande väggar. Med den kan man mäta i vad som liknar verkliga förhållanden. Det går att mäta utsänd och mottagen effekt samt reell bithastighet för olika trådlösa system. Per-Simon Kildal gör uppskattningen att testsystemet är mellan fyra och tio gånger billigare än en traditionell testkammare, men också snabbare och billigare att använda. Denna typ av test är dock inte godkänd som certifieringsmetod i dag.

- Certifieringsorganen känner till denna teknik, men de arbetar ju inte så snabbt. Jag tror att det kommer att ta ett par år innan de accepterar den.

Bluetests testkammare kan fortfarande användas för att förtesta Bluetoothutrustning, vilket kan spara pengar om man inte är säker på att produkten kommer att kvalificera sig på första försöket.

Elias Nordling
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)