JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. AMI blandar analogt och digitalt
En inopererad glukosmätare för diabetiker har en del gemensamt med styrkretsen till helljuset i bilen. Om inte annat kan båda två bygga på kretsar som tillverkats av amerikanska AMI Semiconductor.
Företaget specialiserar sig på kretsar som hanterar både analoga och digitala signaler, och köparna finns till stor del i just fordons- och medicinteknikbranscherna. Tonvikten ligger på funktion snarare än på att utnyttja den senaste tekniken och krympa kretsarna så långt som möjligt.

- Våra kunder kräver i allmänhet inte spetsteknik. Bilindustrin kännetecknas av långa utvecklingscykler och lång livstid för de färdiga produkterna, och den behöver framför allt komponenter av hög kvalitet. Därifrån får vi våra stadiga inkomster, säger AMIs vd Christine King.

- Medicinsk elektronik är ännu så länge en betydligt mindre marknad för oss, men vi tror på tillväxt där.
Christine King basar för ett företag där fyra femtedelar av produktionen är kundspecifika kretsar, och hon berättar att trenden går mot mer kundanpassning, inte mindre. Och när en krets väl är färdig måste Amis vara berett att tillverka den i tio, kanske tjugo år framöver.

AMI ägnar sig också åt att konvertera kunders FPGA-konstruktioner till asic:ar. Hjälpmedlet heter Xpress Array, en egenutvecklad strukturerad asic, och produktchefen Vince Hopkin utlovar halverad konverteringstid jämfört med att ta fram en cellbaserad asic.

- Med Xpress Array kan vi ha en prototyp framme på två-tre veckor och färdiga kretsar efter högst tre månader, säger han.

AMI köpte delar av Alcatels halvledarverksamhet 2002 och får sedan dess omkring 40 procent av sin omsättning från Europa.

Företaget börsnoterades 2003 och omsatte drygt 400 miljoner dollar under det senaste redovisningsåret.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)