JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk LCD-teknik slår rot i Kina
Branschinstitutet Swedish LCD Center i Borlänge har börjat samarbete med ett universitet och ett företag i Hong Kong. Tillsammans ska de tre parterna forska kring nya typer av avancerade flytande kristallskärmar.
För att realisera bistabila LCDer är det viktigt att kunna kontrollera hur vätskekristallmolekylerna växelverkar med de inre ytorna i LCDn. Ett nytt sätt att styra detta är att använda speciella fotokänsliga polymerer, så kallade photoalignment substanser. I Borlänge har man tagit fram nya sådana substanser som kommer att undersökas inom ramen för Hongkong-samarbetet.

En ny grundteknik som klarar bistabil switchning vid låg effektförbrukning kommer att vidareutvecklas och testas i olika tillämpningar under projektets gång. Tekniken är viktig i mobila displaytillämpningar och mer information om den kommer att bli offentlig under nästa år.
- Samarbetet avser forskning kring nästa generation LCDer. Det rör sig om böjbara LCDer och nya LCD-typer som bygger på bistabila effekter, som inbyggt minne, säger Kent Skarp, vd på Swedish LCD Center.

- Vi har redan utvecklat materialen här. Den gemensamma forskningen handlar om grundtekniker.

Samarbetet kommer att pågå i år och nästa år. De ingående kinesiska parterna är Center of Display Research vid Hong Kong University of Science and Technology (HKUST) och företaget Intech, med huvudkontor i Hong Kong och sex fabriker för LCD-tillverkning i Kina. Även doktorander vid Högskolan Dalarna kommer att vara involverade i projektet.

Finansieringen kommer i huvudsak från Hong Kongs regering. Den står för 75 procent av de 2 miljoner kronor som samarbetet beräknas kosta. Intech och Swedish LCD Center står för resten.

- Kina satsar stort på tillverkning av LCDer. Idag finns över hundra tillverkningslinor i landet, säger Kent Skarp.

På materialsidan är det emellertid tunt. Flytande kristaller köps in från Tyskland, medan övrigt material främst köps från Japan.

- Men det är Korea som är mest aggressivt inom LCD-forskningen idag. Även Taiwan är på hugget medan Japan håller på att hamna på efterkälken vad gäller massproduktion av större TFT-LCDer.

LCD-forskningen i Kina är däremot väldigt begränsad än så länge. Ett undantag är den verksamhet som byggts upp vid LCD-centret i Hong Kong under de senaste sju åren. Forskningsinriktningen där påminner dessutom om den hos det svenska institutet.

- Jag känner professor Kwok som byggt upp verksamheten samt flera av hans gästforskare från Ryssland. Vi har planerat detta samarbete i flera år, men det var först nu som vi fick till finansieringen.

Under samarbetets gång finns det också planer på att etablera en dotterverksamhet till Swedish LCD Center i Hong Kong.

- Tanken är att exploatera vår flexibla LDC-teknik via en forskningsbaserad dotterverksamhet, säger Kent Skarp.

Anna Wennberg
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)