JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Två klick som förenklar skopet

Världens mest lättanvända oscilloskop. Den kaxiga parollen kommer från Tektronix som lagt till två innovativa funktioner i användargränssnittet.
Det är TDS5000-serien som fått en ansiktslyftning med funktionen Myscope och möjligheten att högerklicka med musen för att snabbt få upp mer information på skärmen. Instrumenten ligger i mellanprissegmentet och är byggda på en Windowsplattform för användargränssnittet.

Den mest påtagliga nyheten är Myscope, en "knapp" i menyraden i överkant på skärmen. Genom att klicka på Myscope öppnas en "palett", ett nytt fönster som täcker undre halvan av skärmen.

I paletten kan varje användare skapa sitt eget "instrument" med de funktioner som just han eller hon ofta använder. Det kan gälla allt från triggfunktioner till hur mätvärden ska exporteras.

Varje användare kan skapa en eller flera varianter av paletten som också kan exporteras till andra instrument. Själva programmeringen sker genom att dra-och-släppa ikoner på fönstret.

När man sedan klickar på knappen Myscope får man upp den panel som för tillfället är vald.

Men man kan också välja att skapa en ny, modifiera den valda panelen eller plocka fram en sparad panel.

Högerklicka på musen
Den andra nyheten i TDS5000B-serien är att man med ett högerklick direkt får upp mer information om det som musen pekar på för tillfället. Det är i princip samma funktion som finns i Windows eller Mac OS. Den enda skillnaden är att man nu får information om kurvformen, triggningen, markören eller någon annan instrumentspecifik information.

Instrumenten har också fått en del andra funktioner som standard, bland annat masktest. Den billigaste modellen med två kanaler och 350 MHz bandbredd kostar cirka 75 000 kronor.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)