JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Uppstickare ger bättre 3G
Booster och ny antenn spar effekt

En effektivare antenn och en booster som bägge spar effekt och ökar räckvidden i 3G-näten. Dessa innovationer lanserar det lilla svenska företaget Cellmax Technologies. De finns i produktion och används i dag av ett par europeiska operatörer.
Den förbättrade antennen bygger på en metod där luft används som dielektrikum. Resultatet är en ökad verkningsgrad som antingen kan användas för kompaktare antenner i stadsmiljö, eller antenner med upp till 30 procent längre räckvidd i glesbygd. Därmed kan man klara sig med färre master för täckningen.

Boostern är en förstärkare som sätts nära masten, vilket ger minskade förluster jämfört med normalt tillvägagångssätt där signalen förstärks på marken och förs upp till antennen i högeffektskablar.

- 40 watt i masten motsvarar 100 watt på marken, säger Torbjörn Kämpe, vd för Cellmax.

Traditionellt sett har mobiloperatörerna varit skeptiska till att ha aktiva komponenter uppe i masten. Går någonting sönder blir reparationskostnaderna avsevärt mycket större. Men den höga energiåtgången i 3G-näten kan få dem att tänka om.

- Vår booster är byggd helt utan fläktar och andra rörliga delar, och ska ha en livslängd på 250 000 timmar, hävdar Torbjörn Kämpe.

Produkterna har tagits fram i samarbete med två europeiska operatörer, och har varit ute i omfattande fältförsök på ett antal ställen. Bägge delarna innehåller uppfinningar där företaget är i slutskedet av patentprocessen.

Cellmax grundades 2001 och har tio anställda. Själva antennen och boostern har de utvecklat själva, men produktion och utveckling av perifera delar är utlagd på underleverantörer. Produktion och slutmontering sker i Sverige.

Företaget har ett antal intresserade kunder, och ett stort systemhus som integrerar boostern med sin basstation.

Elias Nordling
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)