JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Operativsystemet Integritys kärna licenseras separat
Nu finns ett nytt realtidsoperativstem på marknaden: Velosity. Men egentligen är det inte nytt. Det har varit kärnan i Green Hills realtidsoperativstem Integrity i sju år.
Green Hills rycker ut kärnan ur realtidsoperativsystemet Integrity och erbjuder den för separat licensering. Kärnan heter Velosity och kräver cirka 50 kbyte ROM. Integrity kräver cirka 80 kbyte ROM.

Green Hills har redan ett an-nat enkelt realtidsoperativsystem, ThreadX, som Velosity nu i viss utsträckning kommer att konkurrera med. Green Hills försäkrar dock att utbrytningen inte är en början på att fasa ut stödet för ThreadX.

Velosity kan köra samma programvara som utvecklats för Integrity, på samma kort som Integrity körs på idag. Drivrutiner skrivna för Integrity och exempelvis TCP/ IP-programvaran från svenska Interpeak, kan användas i Velosity. Det gör det enkelt att flytta program mellan Velosity och Integrity.

Green Hills talar också om möjligheten att köra Velosity och Integrity tillsammans i flerprocessorsystem. Velosity på exempelvis en Arm7, skulle kunna vara hjälpprocessor till en 32-bitars Arm9 som kör Integrity.

Flerprocessorsystem av det slaget blir allt vanligare. Det är Green Hills svar på frågan varför företaget väljer att bryta ut Velosity-kärnan just nu, efter att Integrity funnits på marknaden i sju år.

Integrity klarar MMU

ThreadX, Velosity och Integrity är alla realtidsoperativsystem. Det som skiljer ut Integrity är att det kan köras på processorer med MMU (memory management unit) vilket ger ett bättre skydd av minnets integritet då flera olika program använder samma minne. I Velosity finns en risk att program ändrar varandras minne av misstag.

MMU-stödet används också för att skapa virtuellt arbetsminne, som skiftas ut till hårddisk vid behov.

Det finns en säkerhetscertifierad version av Integrity, DO-178B. Men viktiga delar av den säkerheten är just MMU-funktionerna, så Velosity finns inte i certifierad version.

Jan Tångring
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)