JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson styr svenskpräglat EU-projekt
Det svenska deltagandet är starkt i andra omgången av EUs sjätte ramprogram. Speciellt bra går det för teknikområdet inbyggda system. Ericsson blir koordinator för ett av projekten, där dessutom flera andra svenska intressenter ingår.
Runes heter projektet som Ericsson blir koordinator för.

- Det är ett stort och brett projekt med inriktning mot inbyggda system i nätverksmiljöer, säger Karl-Einar Sjödin på Vinnovas enhet för informations- och kommunikationsteknik.

I samma projekt ingår även de två svenska företagen Virtutech och Connectblue, forskningsinstitutet Sics samt KTH och Lunds universitet. Var och en av dessa deltagare får runt 2,5 miljoner kronor från EU-kommissionen, medan alla utom universiteten också måste bidra med lika mycket.

Ericsson får i sin tur runt 7 miljoner av kommissionen och pytsar in en summa i samma storleksordning. Något mindre dock eftersom koordinatorn får göra avdrag för administrativa kostnader. Slutsatsen är att drygt 30 miljoner kronor av projektets budget har svensk anknytning och det är nästan en tredjedel av projektets totalbudget på 98 miljoner kronor.

Runes är det starkaste projektet för svensk del inom inbyggda system i andra omgången av EUs sjätte ramprogram, men ytterligare nio projekt har blå-gult-deltagande.

Akademisk prägel

I ett projekt deltar Ericsson bland annat med Infineon och ST Microelectronics. Projektet är av typen "Network of Exellence". Det innebär att kommissionen vill koppla samman sådan forskning som bedrivs på olika ställen men som EU inte tidigare varit med och finansierat.

Denna typ av projekt har vanligtvis stark akademisk prägel och det är ovanligt att så pass många stora företag är med i dem.

- Detta projekt går i stort ut på att deltagarna ska utbyta erfarenhet kring olika arkitekturer, kompilatorer med mera, som man använder inom inbyggda system, säger Karl-Einar Sjödin.

Ett annat projekt värt att nämna är Assert, som leds av Europeiska rymdstyrelsen ESA. Svenska Prover - vars teknik går ut på att bevisa att programvara och hårdvara fungerar - är med på ett hörn i projektet. Företaget får cirka 600 000 kronor från kommissionen.

Tittar man på det svenska aka-demiska deltagandet inom hela inbyggnadsområdet så präglas det av duon KTH och Lunds universitet. Även Mälardalens högskola hänger med bra och har ett mycket starkt deltagande.

Anna Wennberg
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)