JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Gyro stabiliserar mobilens kamera
Seiko Epson säger sig ha utvecklat världens minsta gyrosensor. Därmed har företaget tagit sitt första kliv in på sensormarknaden.
Seiko Epson har utvecklat sensorgyrot XV-3500CB i nära samarbete med japanska NGK Isolators. Tillsammans har de skapat en sensor som mäter rörelse med hög noggrannhet trots att den bara är 5,0 x 3,2 x 1,3 mm stor. Gyroelementet är tillverkat i Epsons monokristallina kvartskristall, vilket ger hög stabilitet hos sensorn, hävdar företaget.

Tanken är att XV-3500CB ska användas för att korrigera vibrationer i kompakta kamerabasera-de system - som exempelvis i små digitalkameror och kameramobiler - men också andra system som kräver funktioner för avancerad rörelsekorrigering. Planen är att sensorn ska börja massproduceras i december i år. Därmed gör Epson ett första försök att kommersialisera sin kvartskristallsteknik inom sensorer - ett helt nytt affärsområde.

Framöver tänker sig företaget också utveckla ytterligare produkter som använder det nya sensorelementet för att detektera rörelse. Det kan röra sig om allt ifrån förhållandevis billiga spelmaskiner och fjärravlästa larm till dyra navigationssystem och tillämpningar kring gyroskop. Hall A3, monter 642

Anna Wennberg
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)