JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Säkert som amen i kyrkan
Den som hade sökt sig till Elektronikindustriföreingens utfrågning kring de kommande EU-direktiven WEEE (elektronikavfall) och RoHS (förbud för farliga ämnen som bly och kvicksilver) blev tyvärr inte särskilt klokare. Tyvärr saknades representant för kemikalieinspektionen men personerna från miljödepartementet och naturvårdsverket hade få svar att ge.
Det kanske inte är så konstigt för direktiven ser inte ut att införlivas med den svenska lagstiftningen förrän i början av nästa år.

Förvirringen känns igen från åren innan EMC-direktivet trädde i kraft i januari 1996. Många småföretagare upplevde EMC-direktivet som en dödsdom men övergången blev i stort sett odramatisk. Elsäkerhetsverket tog inte till storsläggan utan såg snarare som sin uppgift att hjälpa de företag som fastnade i verkets kontroller.

Hur naturvårdsverket och kemikalieinspektionen, som ska sköta tillsynen av WEEE- och RoHS-direktiven, kommer att agera är oklart, förhoppningsvis väljer de samma strategi som Elsäkerhetsverket.

Men i det långa loppet går det inte att sticka huvudet i sanden och låtsas som att direktiven inte omfattar just mina produkter. Erfarenheterna från EMC-direktivet är att många delsystem, som egentligen inte behövde CE-märkas, ändå säljs med CE-märkning.

Anledningen är enkel, företagens kunder vill ha CE-märkta delsystem, eftersom det underlättar CE-märknigen av hela systemet.

Och analogin kommer säkert att gälla för RoHS-direktivet. Dessutom spår produktionsexperter att undantagen är betydelselösa eftersom lejonparten av alla komponenter och tillverkningsprocesser kommer att vara blyfria efter den 1 juli 2006.

Så även om vi idag inte vet hur direktiven kommer att tolkas så är det säkert som amen i kyrkan att de kommer att gälla från den 13 augusti nästa år respektive 1 juli 2006.

Men att låta förvirringen kring hur direktiven ska tolkas bli förevändning för att inte påbörja omställningsarbetet är fel strategi. Direktiven kommer att påverka alla som är verksamma i elektronikbranschen.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)