JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Flera spänningar i samma krets
Analog Devices lanserar en modulär tillverkningsprocess som kombinerar höga matningsspänningar med 0,6 μm-CMOS och bipolär teknik. Med denna process vill företaget stärka sin ställning inom industrielektronik.
Analoga kretsar för industrin är ett segment som växer starkt. Uppåt 13 procent per år, enligt analysföretaget Databeans. För att positionera sig ytterligare inom området har Analog Devices investerat mellan 3 och 5 miljoner dollar under de tre senaste åren för att utveckla den nya processen iCMOS (industrial CMOS).

Processen består av ett CMOS-substrat med kanallängden 0,6 μm samt skyddande oxidskikt tillräckligt för att hantera 30 V. Det gör att man kan få full isolering mellan olika delkomponenter eller mellan substratet och en komponent. En krets kan därmed blanda vanlig 5 V CMOS med 16-, 24- eller 30 V-lösningar samtidigt som den kan matas med flera olika spänningsnivåer.

- Tidigare har man ofta valt en 3 μm eller 5 μm för att hantera 30 V om man vill lägga till digitala funktioner till dessa får man oacceptabelt stora kretsar, säger Dick Meaney, ansvarig för precisionsomvandlare på Analog Devices.

85 procent mindre energi

- Med vår process går det att göra analoga kretsar som har 30 procent mindre storlek, är flera gånger noggrannare och upp till 85 procent energisnålare än tidigare.

Under mässan introducerade företaget dessutom de allra första produkterna som ska tillverkas i den nya processen. Totalt handlar det om femton kretsar, därav en 16-bitars quad DA-omvandlare (AD5764), sex AD- omvandlare (AD732x och AD765x) med bipolära ingångar och flera kanaler, en op-förstärkare med hög noggrannhet (AD8661) samt sju switchar (ADG12xx) och multiplexrar (ADG14xx).

Alla kretsar finns i prover och planen är att de ska börja volymtillverkas vid olika tidpunkter under första halvan av nästa år.

Anna Wennberg
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)