JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ytmonterad mikrofon tar allt mindre plats i mobilen
Var sjätte månad lovar Knowles Acoustics att företagets ytmonterade mikrofon ska förbättras; endera genom mindre kapsling eller bättre prestanda.
För knappt två år sedan lanserade Knowles Acoustics världens första mikrofonkrets, SiSonic, som kan ytmonteras med vanliga pick-and-place-maskiner. Kretsen innehåller en mikromekanisk mikrofon och är fortfarande det enda alternativet för tillverkare av mobiltelefoner, digitalkameror och MP3-spelar som vill montera en mikrofon i samma flöde som övriga komponenter.

- Idag sitter det en SiSonic i en av Motorolas nyaste mobiltelefoner och under första halvan av nästa år planerar Sony Ericsson att släppa en mobil med vår mikrofon ombord, säger Mike Adell, produktansvarig på Knowles Acoustics.

På mindre än två år har företaget gått från ingenting till att ha cirka fem procent av marknaden. Målet är att ha tio procent redan nästa år.

Mike Adell är medveten om att företaget inte kommer att vara ensamt om att ha ytmonterade mikrofoner för mobiltelefonindustrin länge till. Rykten går om att konkurrens är väg.

- Det är bra för oss om det kommer alternativa lösningar eftersom mobiltelefontillverkarna inte gärna vill förlita sig på en enda leverantör.

Ett lagom försprång är dock tillfredsställande, menar han. Speciellt som företaget säger sig komma med en förbättrad version av den egna mikrofonen cirka en gång i halvåret.

- Här på mässan släpper vi en mikrofon som är 25 procent mindre än föregångaren, säger Mike Adell.

Mikrofonen, Mini SiSonic, är 4,72 x 3,76 x 1,50 mm stor. Den mindre storleken har företaget främst lyckats uppnå genom att ta bort de två diskreta kondensatorer som tidigare skött rf-filtreringen. I den nya kretsen är filtreringen i stället integrerad i bärarmaterialet.

Mini SiSonic kommer i fyra olika varianter. En standardvariant med och en utan inbyggt RFI/EMI-skydd samt två varianter med inbyggd förstärkning, där den ena också har inbyggt RFI/EMI-skydd medan den andra är utan. Standardvarianterna har en nominell känslighet på -42dB, medan de andra två har en nominell känslighet på -22dB.

Alla varianter kan matas med mellan 1,5 och 5V. De sägs uppfylla framtida krav på blyfrihet och klarar att lödas vid 260 grader C i maximalt 30 sekunder. Prover finns medan volymer beräknas under andra kvartalet nästa år.

Anna Wennberg
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)