JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Virtutech blir allt mer amerikanskt
Ett amerikanskt riskkapitalbolag investerar 16 miljoner kronor i simuleringsföretaget Virtutech, som därmed dragit in totalt 60 miljoner kronor i riskkapital under året. För pengarna ska fler utvecklare och säljare anställas.


Det Silicon Valleybaserade investeringsbolaget Telos Venture Partner, specialiserat på verktygstillverkare och fabrikslösa halvledarbolag, har investerat 16 miljoner kronor i svenska Virtutech. Telos grundare Bruce Bourbon ska också ingå i Virtutechs styrelse.

Det är Telos första investering i ett europeiskt företag, må vara att Virtutech idag har 40 procent av sin verksamhet i USA. Dessutom flyttades den juridiska hemvisten från Sverige till USA i början på året. En av orsakerna var att det skulle bli lättare att locka amerikanskt riskkapital.

Totalt har Virtutech därmed under året dragit in 60 miljoner kronor i riskkapital. Tidigare pengar har kommit från svenska Innovationskapital och amerikanska Vision Capital.

Virtutech gör simulatorer för högpresterande datasystem. Betoningen ligger på ordet system - där andra fokuserar på antingen program- eller hårdvaran så betonar Virtutech helheten. Sun, Ericsson och AMD hör till de viktiga kunderna.

- Vi behöver inte pengarna för att fylla något hål i kassan. Men vi behöver expandera, vi anställer successivt både tekniker och marknadsfolk, säger vd Niklas Rudemo.

- Senaste kvartalet tog vi hem dubbelt så många ordrar som kvartalet innan, och varje order kräver ingenjörskraft. Om vi inte anställer fler tekniker så riskerar vi att tvingas tacka nej till framtida order.

Han påpekar också att en del kunder vill betala tre gånger mer om företaget kan göra en anpassning åt dem på tredjedelen av tiden.

Virtutechs deltagande i ett par EU-projekt tar också kraft. Men för Rudemo är forskningsprojekten en del i marknadsföringen.

- De har redan gett en del kommersiella kontakter. Och det händer allt oftare att vi blir uppringda av företag som vi inte bearbetat själva. Vi börjar bli kända, det märks.

Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)