JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Aggressiv förstärkare från TI
Texas Instruments har introducerat en fullt differentiell operationsförstärkare ämnad att driva snabba AD-omvandlare. Förstärkaren har lägst brus och distorsion i sin klass, hävdar företaget.
Texas Instruments vill profilera sig som ett analogt företag i lika stor utsträckning som en DSP-expert. Och den senaste produkten - en differentiell operationsförstärkare för snabb kommunikationen - imponerar till och med på konkurrenterna. Enastående prestanda och aggressivt pris, är inofficiella kommentarer.

Förstärkaren, THS4509, är fullt differentiell och kan driva en AD-omvandlare upp till 100 MHz. Småsignalbandbredden är 1,9 GHz, medan stighastigheten (slew rate) anges till är 6 600 V/μS. Förstärkaren har en insvängningstid (settling time) till 1-procentsnivån på bara 2 ns för ett 2 V-steg på utgången och distorsionen är låg.

Andra och tredje ordningens harmoniska distorsion ligger på 80 dBc respektive 88 dBc vid 70 MHz då spänningen är 2Vpp och lasten 200 ohm.

Tredubblad marknad

- THS4509 har drygt 30 procent kortare insvängningstid än motsvarande krets som tidigare var marknadsledande, säger Carsten Oppitz, marknadschef för TI i Europa.

Snabba operationsförstärkare behövs framför snabba AD-omvandlare eftersom inimpedansen hos omvandlarna vanligtvis varierar stort under konverteringscykeln, vilket förvanskar obuffrade signaler.

- Vi ser att den här typen av snabba analoga komponenter har en enorm tillväxtpotential. Marknaden kommer att tredubblas under de närmaste åren.

- Behovet finns inom telekomområdet när 2G övergår i 3G och i alla typer av konsumentprodukter med videoingång.

Även industrin har drivande tillämpningar. Avancerade avbildningssystem med allt fler kanaler är måltavla för denna typ av komponenter. Likaså framtida test- och mätinstrument som ju kräver högre upplösning, hastighet men lägre effektförbrukning.

THS4509 är tillverkad i företagets process BiCom-III, en komplementär SiGe-på-isolator-process som även integrerar CMOS-transistorer.

- Vår process BiCom-III är inte den snabbaste BiCMOS-processen idag. De riktigt snabba använder enbart NPN-transistorer.

- Vi använder både PNP- och NPN-transistorer och våra PNP-transistorer är mycket snabba. De är en och en halv gång snabbare än konkurrenternas alternativ, säger Carsten Oppitz.

THS4509 finns i provexemplar och volymproduktionen är planerad att starta under detta kvartal. Kretsarna kommer kapslade i QFN (quad flat no-lead) med 16 anslutningar och priset ligger på 3,75 dollar per styck i kvantiteter om 1 000 kretsar.

Anna Wennberg
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)