JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Utmanar i realtid
Svensk Mpeg i dvd-kvalitet på halva bandbredden

En USB-modul som komprimerar Mpeg4 med samma bildkvalitet som de bästa flerpasskodarna. Men i realtid. Det är den första produkten från Karlshamnsföretaget Advanced Media Technology (AMT).
Jan Tångring: Varning för obevisad teknik

Det är svårt att analysera potentialen i AMT. Det saknas fortfarande tester som bevisar de prestanda som AMT gör anspråk på.

Det är möjligt för vem som helst att halvera bandbredden på Mpeg-video med bibehållen upplösning genom att använda vissa trick. Ett är att spara in på de kompletta bilder som finns i Mpeg-strömmen för att göra det möjligt för tittaren att snabbt byta kanal.

Enligt AMT är en ordentlig utvärdering nu på gång. Ett "stort företag" kommer i dagarna att få testmaterial.

Peter Toth säger sig ha märkt de senaste månaderna att det finns en skepticism i branschen mot anspråk på hög komprimering utan avkall på bildkvalitet. Enligt honom är skepticismen "troligen på goda grunder" och det är därför han nu tar initiativ till tester.

Jan Tångring

En tvåtimmars videofilm i "hög kvalitet" ska enligt AMT kunna komprimeras ner till 512 Mbyte i realtid. Konkurrerande Mpeg4-realtidskodare behöver dubbelt så mycket minne.

USB-modulen ska släppas i en första mindre serie under andra kvartalet i år. Den riktar sig mot konsumenter som till exempel vill krympa sitt videobibliotek till hälften utan att tappa bildkvalitet. Priset ska på sikt hamna i området 100-150 dollar.
Tekniken återstår att bevisa
Image
Jan Tångring
Det är svårt att analysera potentialen i AMT. Ännu saknas ordentliga tester som bevisar dess kvalitet. Att värdera bildkvalitet kräver kontrollerade genomtänkta tester.

Det är möjligt för vem som helst att halvera bandbredden på MPEG genom att använda vissa trick, som att spara in på de kompletta bilder som finns upp MPEG-strömmen för att göra det möjligt för tittaren att snabbt byta kanal.

AMT tävlar också med H.264-standarden som ger samma bandbredd. Till en högre komplexitet än AMT gör anspråk på, men med fördelen av att vara en standard med stöd i hårda acceleratorer redan idag.

Vd för AMT är Peter Toth, känd för Elektroniktidningens läsare som vd för förtaget Optilink och dess holografiska minnesteknik. Optlink dog av brist på finansiering år 2002 efter fyra år och 80 miljoner kronor.

- När den 11 september kom gick det inte att hitta investeringspengar, säger Peter Toth, som inte satt i företagets ledning under dess sista år.

AMT bildades 2002 och ägs av grundarna och privata investerare som tillsammans med en lokal stiftelse har investerat runt 3 miljoner kronor. Företaget har fyra anställda.

Tekniken i AMT är uppfunnen av Peter Toth och hans bror Jozsef Karoly.

- Det här är något vi jobbat med mer eller mindre i sju år, säger Peter Toth.

Hårdvaran i USB-modulen är ingen asic utan en standard-DSP från Analog Devices, en Blackfin 531 eller 533 med en klockfrekvens på en halv gigahertz. Strömförsörjningen tas från USB-porten.

Det som AMT Mpeg4 kan erbjuda är alltså prestanda i samma storleksordning som nyare mer beräkningsintensiva kodningstekniker, som H264/AVC. Men med en komplexitet för kodning som en Blackfin kan hantera. Och i realtid.

Artificiella neuronnät

Företagets spets ligger i de algoritmer som utför Mpeg4-kompri-meringen. Artificiella neuronnät används för "dynamisk kvantisering och omsampling". Det är vad företaget vill berätta om tekniken.

Algoritmerna har också tillämpats på Mpeg-2. Och nu skapas en kodare för H.264/AVC.

- Det ger minst en halvering av bithastigheten, säger Peter Toth.

Företaget har också sin egen kodning, AMT Pro, som ska ge den allra bästa prestandan.

Till tredje kvartalet 2005 planerar AMT att introducera en flerchipskapsel för digital-tv och IP-video. Andra marknader som intresserar AMT är videoövervakning och konsumentvideo.

Jan Tångring
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)